marți, 19 martie 2024
Informația fără granițe


Spania va reveni la normalitate în 4 etape. Reacțiile spaniolilor la măsurile luate de Sanchez și Iglesias

Scris de: Paul Gabor , înv Din diaspora Evenimente În evidență Informații utile Știri - miercuri, 29 aprilie 2020 Etichete: , , , , , ,

Șeful guvernului a anunțat că Spania poate intra într-o „nouă normalitate” la sfârșitul lunii iunie. Acest lucru poate fi posibil doar dacă se vor respecta o serie de reguli prezentate într-o conferință de presă după ședința Consiliului de Miniștri de marți, 28 aprilie. Vor exista 4 faze, fiecare va dura aproximativ două săptămâni. Ele vor fi aplicate gradual, asimetric, în funcție de poziționarea geografică a diferitelor comunități autonome.

Acestea sunt fazele recuperării proiectate de Pedro Sanchez, măsurile se aplică pe provincii și în insule, în funcție de evoluția pandemiei în fiecare dintre teritorii: 

Faza 0 – Se realizează din 4 mai în câteva insule: arhipelagul Balear și insulele canare La Gomera, El Hierro și La Graciosa. Măsurile de strictă protecție se vor aplica în continuare pe tot teritoriul spaniol. Copiii până în 14 ani vor putea ieși din casă însoțiți de adulți, respectându-se aceleași reguli ca și până acum. Se vor putea face exerciții individuale în aer liber. Se deschid unele restaurante doar pe bază de rezervare și cele care vor servi mâncare la domiciliu. 

Faza 1 – Se reiau unele activități doar în condiții stricte de siguranță. Se redeschid terasele în aer liber cu limită de 30% din capacitate, cu orar special pentru persoanele mai mari de 65 de ani. Redeschiderea hotelurilor și celorlalte tipuri de cazări turistice. Fără acces în zonele comune. Normalizarea sectorului agro-alimentar. Pescuitul și vânătoarea vor putea fi reluate. Centrele religioase se vor putea deschide cu o treime din capacitate. Bazele sportive vor avea și ele un orar special. În ligile sportive profesioniste se vor relua antrenamentele la nivel mediu.

Faza 2 – Deschiderea spațiilor interioare din baruri, cafenele, restaurante la 30% din capacitate. În teatre și cinematografe se va intra doar cu rezervare și doar la o treime din spațiu. Tot în proporție de 30% se vor deschide muzeele, sălile de expoziție și cele în care au loc reuniuni și congrese. Spectacolele în spații închise vor putea fi văzute de maximum 50 de persoane sau de o treime din capacitatea localului. Spectacolele în spații deschise vor putea fi urmărite de un max. de 400 de persoane așezate, păstrându-se distanța de siguranță. Centrele religioase vor putea deschide la 50% din capacitate.

Faza 3 – Zonele turistice, hoteluri, baruri, restaurante, zonele comerciale și de petrecere a timpului liber se vor redeschide la 50% din capacitate. Măștile de protecție vor fi purtate obligatoriu la ieșirea din casă și în transportul public. Se vor păstra în continuare măsuri stricte de protecție în vederea limitării extinderii coronavirusului. 

Revenirea la normalitate va fi progresivă, asimetrică și coordonată. Mișcările populației se vor putea realiza doar în interiorul provinciilor de reședință și în insule. La fiecare 15 zile se vor realiza evaluări amănunțite ale situațiilor din fiecare zonă a Spaniei și se va continua planul dacă totul este respectat. Anul școlar nu va fi deschis, cursurile se vor realiza în continuare cu ajutorul platformelor digitale.

Cuplul Pedro Sanchez (premier, PSOE) – Pablo Iglesias (vicepremier, Podemos) este foarte criticat de sectorul privat pentru că nu „are curajul necesar de a lua taurul de coarne” pentru a scoate țara din criza economică mai devreme. Măsurile luate sunt insuficiente, spun marii afaceriști din peninsulă: „Poate că s-a procedat bine în Sănătate, în Educație, în general în sistemul de stat. Dar noi vom pierde foarte mult, chiar dacă aparent există schimbări pozitive. Dacă nu ne vom ridica repede, vom merge în genunchi mulți ani de-acum înainte.”

Pedro Sanchez (premier, PSOE) și Pablo Iglesias (vicepremier, Podemos)

Sectorul turistic a pierdut cel mai mult în această perioadă, iar în lunile care urmează previziunile nu sunt deloc bune. Pierderile pentru acest an sunt estimate la 124 de miliarde de euro doar în acest domeniu. Turismul internațional va fi imposibil de recuperat în 2020, Spania contează anual cu peste 80 de milioane de turiști străini. Doar spaniolii mai pot salva cât de cât turismul ce reprezintă aprox. 18% din PIB.

Salariații au același discurs sumbru: „Eu mă voi vindeca, trec peste coronavirus, dar voi muri de foame dacă lucrurile vor continua astfel.”

Statul are nevoie de fonduri din partea UE. Banca Centrală Europeană trebuie să mențină dobânzile scăzute. Băncile comerciale trebuie să față cererilor de credite care vor veni pe bandă rulantă și „există pericolul speculării acestui fenomen” – subliniază analiștii financiari. Sistemul bancar este foarte prost văzut, dar poate reprezenta salvarea economiei naționale dacă va ști să răspundă nevoilor populației și ale firmelor mici și mijlocii.

Acum oamenii cunosc planurile guvernului, dar depinde de fiecare în parte dacă se vor respecta în continuare măsurile de protecție și carantină ce vor fi valabile și în viitorul apropiat. La sfârșitul lunii iunie se poate vorbi de o „nouă normalitate”, spunea șeful guvernului spaniol.