joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Un spaniol însurat cu o româncă nu și-a mai văzut de șapte ani fiicele: „Aș vrea doar să le pot îmbrățișa”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 6 februarie 2022 Etichete: , , , , , ,

Simona, soția de naționalitate română a unui fost dezvoltator imobiliar din Balsicas (Murcia), Antonio Martinez, în vârstă de 51 de ani, a plecat în august 2015 în România, împreună cu cele două fiice și nu s-a mai întors în Spania. De atunci, Antonio se luptă prin toate mijloacele să-și readucă acasă fiicele, pe Rocio și Maria, care aveau în momentul plecării vârstele de 7, respectiv 4 ani.

Nici prin gând nu i-ar fi trecut lui Antonio ce se va întâmpla, atunci când și-a dus cele două fiice și soția la aeroportul din Valencia pe data de 15 august 2015. Cele trei plecau pentru o lună în vacanţă în România, iar el a ales să stea acasă din cauza fricii de avioane, după cum singur povestește. În timp ce soția și fetele se bucurau de vacanța de vară, el pregătea întoarcerea la școală a celor două fiice.

La data de 16 septembrie a aceluiași an, când era stabilită întoarcerea în Spania, Antonio nu a mai mers să-și ia familia de la aeroportul din Valencia. Nu că n-ar fi vrut, ci pur și simplu pentru că nu mai avea pe cine lua de acolo. Cu puțin timp înainte de ora la care trebuia să se îmbarce în avionul de întoarcere, Simona i-a transmis soțului un mesaj dur: „Fetele nu se vor mai întoarce niciodată”.

Starea de rău și amețeala pe care Antonio le-a simțit în acel moment sunt incomparabile cu senzațiile trăite în orice alt moment din viața constructorului murcian, cunoscut și sub porecla de „El Melonero”, afacerist care în anii „boom”-ului imobiliar a fost unul dintre cei doi parteneri ai companiei Trampolin Hills Golf Resort.

Din clipa în care a primit mesajul soției, Antonio nu a încetat nicio clipă să caute să afle unde sunt fiicele lui și să le revadă. Instanțele spaniole și române au fost de acord cu el, dar fetele continuă să rămână cu mama lor, undeva în România. Simona susține „că ea le-a născut și sunt ale ei”.

Spaniolul spune că are o sănătate precară, deoarece coronavirusul l-a infectat cu câteva luni în urmă și sechelele acestuia îl lasă fără voce din când în când. De aceea, el susține că nu se poate exprima mereu coerent.

Calvarul lui Martinez pare să nu aibă limite și dintr-un alt aspect. În momentul plecării fiicelor sale, avea numeroase dosare penale deschise împotriva lui pentru o presupusă infracțiune de înșelăciune, de pe vremea când era constructor, în perioada de aur a imobiliarelor.

Astfel, Tribunalul Provincial din Murcia l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a fraudat o duzină de familii britanice cu vânzarea unor locuințe în cartierul murcian Gea și Truyols. Totuși, Tribunalul Suprem va decide, în urma recursului făcut de avocații săi. Antonio este sigur că va fi achitat în acest caz.

În schimb, în ceea ce privește fiicele sale, nu are liniște, deoarece nimeni nu i-a mai dat nicio veste despre ele. Mama fetelor a susținut că în Spania nu aveau mijloace de trai și de aceea a plecat cu fetele. Totuși, Antonio a câștigat toate procedurile legale deschise, atât în Spania, cât și în România.

Bărbatul a mers până în pânzele albe și a vorbit chiar și cu Mario Rajoy (premierul Spaniei în perioada 2011-2018), care i-a promis ajutorul său dacă instanțele îi vor da dreptate. Dar debarcarea inopinată a acestuia din Guvern l-a lăsat fără un ajutor remarcabil.

Fiecare încercare de a-și vedea fiicele a fost nereușită. Familia lui i-a cerut să renunțe la luptă, dar el nici nu vrea să audă. Spune că lângă el îl mai are doar pe Joaquin Amills, președintele asociației SOS Disappeared, ce se ocupă cu găsirea persoanelor dispărute.

Singura lui speranță este că fiicele sale se vor întoarce într-o zi în Spania. „Timpul meu a trecut, dar lasă-mă măcar să le sun, să vorbesc cu ele de ziua lor”, spune un tată disperat.

2017 a fost un an plin de speranțe pentru Antonio. Instanțele spaniole au decis în favoarea sa. Chiar și Curtea Supremă  de Justiție din București făcuse la fel. Pe 3 aprilie trebuia să meargă după cele două fiice, în țara natală a soției sale.

Deși avea în mână un ordin de repatriere pentru fete, Antonio nu a putut să-l ducă la îndeplinire din cauza a ceea ce i s-a întâmplat la sosirea în România. „Eu am 1,67 metri înălțime și cântăresc 61 de kilograme. Am aterizat la 7:15 dimineața, eram fericit. Când am ajuns la locul de unde trebuia să iau fetele, niște străzi neasfaltate, erau patru vlăjgani de doi metri pe doi și au sărit pe mine. Mi-au vorbit în română, limbă pe care nu știu să o vorbesc, dar nu cred că mi-au făcut complimente în timp ce își atingeau zona pubiană. I-am spus translatorului să sune poliția”, povestește Martinez.

Între timp, avocații celor două părți se certau. Antonio își amintește că avocatul său și-a dat seama că lucrurile nu merg bine. Apoi a trebuit să sune la ambasada Spaniei pentru a cere refugiu. „Le-am spus că nu știu unde mă aflu, dar eram în pericol. Ei mi-au spus să merg acolo repede și am făcut acest lucru”, își reamintește Antonio.

S-a refugiat în ambasadă, iar ulterior a fost nevoit să se întoarcă în Spania fără fiicele sale. Nu au putut face nimic, deoarece Simona nici măcar nu s-a prezentat la procesul împotriva ei.

Tatăl celor două fete nu poate sta nici cinci minute fără să verse lacrimi. Își cere în mod constant scuze pentru că nu poate vorbi fluent. „Vreau doar să le văd și să le pot îmbrățișa. Mă simt foarte rău, mă simt foarte rău”.

Martinez are cont pe o singură rețea socială: Twitter. Știe că are doar două atu-uri în mână: să facă zgomot pentru a atrage atenția asupra cazului și să ceară mandat internațional de căutare și arestare pentru Simona. Se spune că acest al doilea pas a fost efectuat în septembrie, deși cotidianul EL ESPAÑOL nu a putut confirma acest fapt.

Varianta zgomotului nu a avut nici un efect. El confirmă că nu-i place Facebook, TikTok sau Instagram, folosește doar contul pe Twitter și WhatsApp. Pe Twitter l-a făcut pe Mariano Rajoy să-i răspundă. Acest lucru l-a încurajat dar nu a reușit să-l ajute.

Unica dorință a acestui tată disperat este să-și poată vedea fiicele. „Vreau doar să le îmbrățișez. Într-adevăr, dacă există un mandat de percheziție și arestare pentru ea (se referă la Simona, soția sa), când voi fi cu fiicele mele, aș cere să i se retragă toate acuzațiile. Nu vreau răul nimănui, vreau doar ca fiicele mele să se întoarcă la mine”.

Locuitorii din Murcia îl cunosc pe Martinez pentru alte probleme care nu au legătură cu răpirea fiicelor sale. Compania Trampolin Hills Golf Resort este cea care i-a adus faima celui cunoscut și sub numele de „El Melonero” sau „El Gitano”, pentru  profesia sa anterioară, în spatele unui stand din târgul săptămânal, înainte de a face saltul către sectorul imobiliar.

Dedicată construcției, promovării și vânzării de tot felul de imobile, această companie a fost înființată în ianuarie 2015. În prezent, ea se află în faza de lichidare, după ce a trecut prin procedura de faliment și proprietarii săi au fost judecați pentru o presupusă infracțiune de înșelăciune.

Încă de la înființarea ei în 2005, Antonio Martinez este administratorul unic al firmei insolvente. În acei ani, ca antreprenor, a cunoscut-o pe Simona. Ea a fost unul dintre cei 34 de angajati pe care i-a avut această firmă, conform datelor de la Informa.

„Ne-am îndrăgostit. Lucruri care se întâmplă. Au fost ani foarte buni. Nu m-aș fi luptat niciodată cu ea. Și totuși, ea a decis să ia fetele. Ea a fost femeia care m-a făcut cel mai fericit în viața mea”, spune Martinez într-o conversație telefonică cu EL ESPAÑOL.

În ultimii șapte ani, Antonio nu a observat doar cum au plecat fiicele sale, dar a văzut și cum s-au derulat procesele împotriva companiei Trampolin Hills Golf Resort.

Despre acest subiect vorbește și Antonio: „Sunt foarte calm, este proces la Madrid și firma este în faliment. Terenul care există este evaluat la o sumă de bani suficientă pentru a-i plăti pe cei care trebuie despăgubiți și chiar excedentă”.

Această situație l-a deprimat foarte mult pe un bărbatul care în prezent locuiește singur și se ocupă cu achiziționarea și vânzarea de mobilier second-hand, după ce s-a bucurat de un nivel de trai ridicat în anii „boom”-ului imobiliar.

Antonio recunoaște de la începutul interviului că nu are o pregătire mai mare decât cea câștigată prin experiența sa comercială, în ciuda faptului că a ajuns să înființeze o firmă de construcții de dimensiuni medii.

Martinez a fost descalificat în anul 2019 de Tribunalul Comercial din Murcia. Judecătorul l-a găsit vinovat de falimentul companiei Trampolin Hills Golf Resort. În plus, acesta trebuie să-și asume 60% din deficitul rezultat după lichidarea companiei. Împotriva acestei rezoluții din 2019 există recurs în fața instanței provinciale.

Deocamdată, Antonio așteaptă ca Tribunalul Suprem să decidă dacă va ajunge în cele din urmă la închisoare sau nu. Tribunalul Provincial din Murcia l-a condamnat pe Antonio Martinez la cinci ani de închisoare în urmă cu câteva luni, pentru că a fraudat o duzină de familii britanice.

Potrivit ziarului La Verdad, apărarea lui Martinez în timpul procesului s-a bazat pe învinovățirea fostului său partener Rafael Aguilera Serna, pe care Tribunalul l-a condamnat la patru ani de închisoare.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla de acum încolo. Martinez este calm, susține că este nevinovat și va continua să lupte pentru a-și recupera cele două fiice.