miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Spanioli cu certificate digitale de vaccinare false pe aeroportul din București. Riscă pedeapsa cu închisoarea

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România Știri - vineri, 12 noiembrie 2021 Etichete: , , , , , , , , ,

În cursul zilei de joi, 11 noiembrie, poliţiştii de frontieră, din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei al Aeroportului Henri Coandă din Bucureşti, au depistat doi cetăţeni spanioli care au prezentat pentru controlul de intrare în România certificate de vaccinare pentru virusul SARS Cov-2 care nu corespundeau cu datele acestora de identificare, fiind false.

Cei doi pasageri, cetăţeni spanioli, în vârstă de 25 respectiv 26 de ani, au aterizat la București cu o cursă din direcţia Turcia-Istanbul. Ei au prezentat certificate digitale de vaccinare prevăzute cu cod QR, eliberate de autorităţile spaniole, care atestau faptul că sunt vaccinaţi împotriva virusului SARS Cov-2 în Spania.

Poliţiştii români au constatat faptul că datele de identificare corespondente codului QR sunt diferite faţă de datele de identitate din documentele de călătorie prezentate la controlul de frontieră de către cei doi bărbaţi, certificatele prezentate nefiind autentice.

Cei doi cetăţeni spanioli au renunţat la continuarea călătoriei, în cauză fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals informatic, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 325 din Codul Penal. Fapta de a introduce, modifica sau şterge, fără drept, date informatice ori de a restricţiona, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.