joi, 30 mai 2024
Informația fără granițe


Știați că în mașina dvs. există mai multe bacterii decât într-o toaletă? Studiu recent realizat de cercetători din Marea Britanie

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Auto Fără categorie Medicină Știință Tehnologie - sâmbătă, 25 iunie 2022 Etichete: , , , , ,

Un studiu recent realizat de cercetătorii Colegiului de Sănătate și Științe ale Vieții de la Universitatea Aston din Birmingham (West Midlands) și comandat de Scrap Car Comparison (un program bugetar al guvernului britanic pentru promovarea înlocuirii vehiculelor vechi cu altele noi) a dezvăluit că interiorul mașinilor noastre are niveluri semnificativ mai mari de germeni decât o toaletă igienizată mediu, potrivit cotidianului german Merkur.de.

Cercetătorii au prelevat mostre din interiorul mașinilor cu istorii variate de proprietate, pentru a stabili nivelurile de contaminare bacteriană din interiorul acestora și pentru a evidenția cât de bine își curăță oamenii propriile mașini.

Rezultatele studiului au dezvăluit faptul că șoferii ar trebui să curețe mai des interiorul mașinilor, deoarece numeroase bacterii dăunătoare au fost descoperite în majoritatea acestora. În mod special, studiul a constatat că portbagajul mașinilor găzduiește niveluri semnificativ ridicate de bacterii E.coli, acestea putând fi găsite și pe scaunul șoferului.

Această descoperire reprezintă o îngrijorare clară pentru oricine obișnuiește să își pună fructele și legumele în portbagaj după un drum la supermarket sau își potolește foamea cu un hamburger cald luat de la Mc drive, în timp ce stă pe scaunul șoferului.

Dr. Jonathan Cox, lector superior în microbiologie la Universitatea Aston, a declarat: „Rezultatele acestui studiu sunt fascinante, deoarece ajută să arate că, în ciuda curățării mașinilor noastre, cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai murdare în general.

„Acest lucru devine esențial atunci când ne gândim la zone precum portbagajul mașinii sau scaunul șoferului. Mulți dintre noi am pus alimente neambalate în portbagajul nostru sau am scăpat un snacks pe scaun, înainte de a-l ridica și a-l mânca”.

Alte zone testate au inclus schimbătorul de viteze, tabloul de bord și bancheta din spate care au înregistrat, de asemenea, niveluri mai mari de contaminare bacteriană decât se poate găsi pe o toaletă casnică igienizată mediu.

Printre bacteriile găsite se numără Pseudomonas, o bacterie cu tulpini care nu pot fi tratate cu ușurință cu antibiotice și Staph Aureus, un germen asociat cu tuse și strănut, care în unele cazuri este legat de MRSA (stafilococul auriu rezistent la meticilină).

Cercetătorii britanici au identificat cele mai murdare zone ale unei mașini:

  1. Portbagajul – 1.425 bacterii identificate
  2. Scaunul șoferului – 649 bacterii identificate
  3. Schimbătorul de viteze – 407 bacterii identificate
  4. Scaunul din spate – 323 bacterii identificate
  5. Tabloul de bord – 317 bacterii identificate
  6. Volan – 146 bacterii identificate.

De asemenea, a fost descoperită o corelație între vârsta unei mașini și nivelurile de bacterii care pot fi găsite în ea. Mașinile mai vechi eșantionate pentru studiu au prezentat încărcături mai mari de bacterii decât cele care au fost pe drumuri pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Totuși, cercetătorii au descoperit că, din toate zonele mașinilor noastre, volanul a fost cel mai curat. Această zonă cu contact ridicat a înregistrat niveluri foarte scăzute de contaminare bacteriană și acest lucru s-ar putea datora creșterii utilizării regulate a dezinfectantului de mâini din timpul pandemiei.

Dr. Cox a adăugat: „Aceste rezultate evidențiază faptul că ar trebui să schimbăm modul în care ne gândim la mașinile noastre și la curățenia lor. Adesea, ne vom curăța mașinile în funcție de faptul cum arată de curate, față de faptul dacă chiar sunt curate. Dar nici măcar nu ne-ar trece prin minte să mâncăm de pe scaunul de toaletă”.

„În mod ideal, tapițeria ar trebui să primească o curățare profundă și, în viitor, voi curăța întotdeauna orice mașină uzată pe care aș putea să o cumpăr”, a conchis dr. Cox.

Dan Gick, director de management la Scrap Car Comparison, a completat: „Aveți grijă de mașina dvs., de la a vă asigura că funcționează bine până la menținerea ei curată, toate lucrează pentru a vă asigura că are o viață lungă și este o mașină pe care o iubiți milă după milă. Ultimul lucru pe care vi-l doriți este ca mașina voastră să devină un risc pe drumuri, precum și un risc pentru sănătatea dvs.

„Sperăm că rezultatele acestui studiu ajută la evidențierea importanței de a avea grijă de mașina dvs. atât în interior, cât și în exterior. Merită să vă gândiți cât de des vă curățați interiorul casei și aplicați același proces de gândire și la mașina dvs., mai ales dacă aveți tendința de a o conduce în fiecare zi”.