joi, 28 martie 2024
Informația fără granițe


Studentă română din UK numită ambasador de Ziua Migranților 2021

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 19 decembrie 2021 Etichete: , , ,

Numită unul dintre primii ambasadori ai „Zilei Internaționale a Migranților 2021” în cursul ceremoniei de sâmbătă, 18 decembrie, Veronica Hera, o tânără de naționalitate română în vârstă de 22 de ani, studentă la celebra Universitate Cambridge, consideră că principala problemă cu care se confruntă comunitatea românească din Marea Britanie o reprezintă bariera lingvistică. Datorită acesteia, mulți români se mulțumesc cu locuri de muncă prost plătite, deși sunt posesori ai unor diplome de absolvire a diverse instituții de învățământ superior din România.

Veronica Hera, 22 de ani, studiază în UK pentru un Master în Filozofie. Foto: Cambridgeshire Live

Veronica Hera studiază un Master în Filozofie la colegiul Hughes Hall al Universității Cambridge. Ea a sosit în Marea Britanie în 2018 și îi sfătuiește pe tineri să aplice pentru rezidență. Ea a declarat pentru CambridgeshireLive că vrea să-și folosească noua poziție pentru a se asigura că necesitățile comunității sale sunt recunoscute.

„Sper să prezint poveștile de migrație ale comunității mele, pe care le-am întâlnit de-a lungul activității mele în calitate de consilier al EU Settlement Scheme (EUSS) și să ajut la a face aceste voci auzite,” a spus ea.

„Sunt atât de mulți oameni în comunitatea românească, care nu au neapărat abilitățile lingvistice sau platforma necesară pentru a vorbi despre conflictele sau problemele lor.”

Printre oamenii pe care i-a întâlnit, ca parte a activității sale de propagandă, a fost și o femeie de serviciu care a fost tratată prost de către angajatorii ei.

Veronica a spus: „Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă comunitatea românească din Cambridge și din Marea Britanie, în general, este bariera lingvistică. Am vorbit cu o femeie care a lucrat în domeniul curățeniei de câțiva ani și care nu vorbește foarte bine engleza. În ciuda faptului că are o diplomă în inginerie obținută în România, nu s-a simțit niciodată capabilă să-și urmeze cariera profesională. A avut momente foarte grele și unii dintre angajatorii ei o tratează foarte rău.”

O parte importantă a activității de propagandă a Veronicăi o reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la povești ca aceasta. În plus, ea dorește ca toată lumea să reflecteze profund asupra propriilor interacțiuni cu comunitățile de migranți și nu numai de Ziua Internațională a Migranților.

Ea a continuat: „Acesta este un moment ideal pentru ca oamenii să facă un pas înapoi și să privească în jurul lor. Priviți toate comunitățile diferite cu care interacționați în fiecare zi și amintiți-vă că acești oameni s-ar putea confrunta cu diferite probleme și dificultăți!”

Pe lângă bariera lingvistică, dreptul de vot este o problemă esențială pentru Veronica, deoarece ea afirmă că mulți migranți nu știu că se pot înscrie pentru a vota la alegerile locale din localitatea unde muncesc.

De asemenea, tânăra româncă a ridicat problema cerințelor privind asigurarea completă de boală (CSI), care implică un proces de aplicare costisitor și nu este disponibilă studenților.

De când a ajuns în Marea Britanie, Veronica s-a oferit voluntar să lucreze alături de organizațiile: Young Europeans, The 3 Million și Cleaners United, precum și consilier privind sistemul de ședere a tinerilor migranți în Marea Britanie.

Ea s-a implicat în activitatea de propagandă pentru a rămâne în contact cu comunitatea ei și pentru a nu fi prea absorbită de „bula academică” de la University College London și Cambridge.

„Am început să fac voluntariat și cercetare deoarece știam că diaspora românească din Marea Britanie nu era formată doar din studenți care frecventează mari universități,” a precizat tânăra studentă.

„Există o mulțime de persoane care lucrează în locuri de muncă prost plătite și se confruntă cu probleme precum sclavia modernă, în care nu au acces la documentele lor și lucrează multe ore suplimentare, fără a fi plătite corespunzător”.

Schema de lucru a ambasadorului Veronica Hera este organizată de IMIX, echipă de experți în comunicare ce organizează evenimente pentru Ziua Internațională a Migranților, alături de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). Tema acestui an este #ItTakesACommunity (Este nevoie de o comunitate).