miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Studenți români în Franța: Lansarea celui de-al V-lea concurs pentru bursa „Ierunca-Lovinescu”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România În evidență Informații utile Prima pagină - miercuri, 10 iunie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Culturii anunță lansarea concursului pentru acordarea bursei anuale „Ierunca-Lovinescu”.

Reglementată prin Hotărârea de Guvern nr. 392/2016, bursa „Ierunca-Lovinescu” are ca scop promovarea valorilor aparținând patrimoniului material și imaterial al românilor din străinătate. Înființarea bursei reprezintă una dintre principalele dorințe testamentare ale Monicăi Lovinescu, personalitate marcantă a exilului postbelic românesc care a donat statului român locuința sa din Paris pentru a fi pusă în serviciul comunității românești din Franța.

Astfel, începând cu anul universitar 2016-2017, bursa „Ierunca-Lovinescu” pentru studenții români în Franța este acordată anual, procedura de selecție, acordare și monitorizare a utilizării bursei fiind coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Ministerul Culturii.

Bursa, în valoare de 500 euro lunar, se atribuie pe o perioadă de stagiu de 10 luni consecutive.

Potrivit Regulamentului de concurs, pe parcursul stagiului, studentul bursier elaborează o lucrare de cercetare într-unul din domeniile:

 • constituirea, evaluarea și conservarea patrimoniului emigrației românești;
 • studierea documentelor privitoare la exilul românesc;
 • cercetarea exilului românesc, ca parte a rezistenței intelectuale din anii dictaturii și opresiunii comuniste, în contextul european de dinaintea și de după căderea comunismului;
 • studierea moștenirii culturale Ierunca-Lovinescu și a importanței acesteia pentru spațiul cultural francez și european;
 • studierea influențelor pe care exilul românesc în Franța le-a exercitat asupra mișcării intelectuale din România și din diaspora românească;
 • cercetarea contribuției diasporei la dezvoltarea patrimoniului cultural românesc.

Candidații pot propune și alte teme de cercetare, circumscrise obiectivelor bursei. Documentația necesară concursului pentru obținerea bursei include:

 • cerere de înscriere (model aici);
 • copie act de identitate (C.I. sau pașaport);
 •  dovada efectuării de studii (licență, masterat, doctorat) în „litere sau științe sociale”, în Franța;
 • curriculum vitae;
 • scrisoare de intenție, cu motivația solicitării bursei și portofoliul științific;
 • proiectul lucrării de cercetare.

Dosarele de candidatură se trimit fie în format electronic pe adresa de e-mail a Ambasadei României în Franța, paris@mae.ro, până la data de 5 iulie 2020, fie prin poștă sau se depun personal la sediul Ambasadei României în Franța (adresă: 5, Rue de l’Exposition, 75007 Paris) sau la sediul Ministerului Afacerilor Externe (adresă: Direcția Diplomație Culturală, Educație și Știință, Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1, cod 011822, București) până la data de 5 iulie 2020 (data poștei). Mai multe detalii aici.