joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Supermarketurile din UK impun limite la cantitatea de ulei cumpărată. „Pentru a asigura disponibilitatea pentru toată lumea”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 23 aprilie 2022 Etichete: , , , , , , , , , ,

Din cauza problemelor cu care se confruntă lanțul de aprovizionare cu ulei de floarea soarelui la nivel mondial, supermarketurile din Marea Britanie au impus limite la cantitatea de ulei de gătit pe care clienții îl pot cumpăra.

Potrivit Bloomberg, marea parte a cantității de ulei de floarea soarelui importat de Marea Britanie provine din Ucraina, acolo unde invazia Rusiei a provocat perturbări majore ale exporturilor acestui aliment esențial pentru hrana oamenilor.

În consecință, cererea a crescut pentru uleiurile de măsline și rapiță. Astfel, toate aceste produse sunt acum raționalizate atât în ​​magazine, cât și online. De exemplu, clienții au restricții la trei sticle de ulei de gătit fiecare în supermaketurile Tesco și câte două în Waitrose și Morrisons.

De asemenea, au fost postate pe rețelele de socializare imagini cu anunțuri din magazinele irlandeze care limitează vânzările de sticle de ulei de floarea soarelui de doi și cinci litri la doar câte una pentru fiecare client.

Tom Holder, de la British Retail Consortium, a precizat pe că restricțiile sunt o măsură temporară „pentru a asigura disponibilitatea pentru toată lumea”.

El a spus: „Comercianții cu amănuntul lucrează cu furnizorii pentru a crește producția de uleiuri de gătit alternative, pentru a minimiza impactul asupra consumatorilor”.

Producătorii de alimente din Marea Britanie care folosesc ulei de floarea soarelui ca ingredient în produsele lor, cum ar fi chipsurile și preparatele la cuptor, au raportat, de asemenea, îngrijorări cu privire la proviziile de ulei.

Într-un demers de a se asigura că astfel de produse rămân disponibile, Agenția pentru Standarde Alimentare a permis furnizorilor să treacă la utilizarea uleiului de rapiță și să faciliteze clienților citirea noilor etichete. Astfel, cumpărătorii au fost sfătuiți să caute pe pachete și pe rafturi autocolante care detaliază orice modificare a rețetelor de preparare.

Acest fenomen se întâmplă pe măsură ce prețul uleiului de gătit a crescut vertiginos din cauza penuriei actuale. Acum, prețul uleiurilor și grăsimilor de gătit a crescut cu 7% și este cu aproape 25% mai scump decât în urmă cu un an, așa cum a declarat Biroul Național de Statistică pe 13 aprilie.

Analiza realizată de firma de cercetare a produselor cu amănuntul, Assosia, sugerează că o sticlă de un litru de ulei de floarea soarelui, de marcă proprie, a crescut în medie de la 12p la 1,26 lire sterline din ianuarie 2022, ceea ce înseamnă o creștere de peste 10%.

Tesco a precizat printr-un purtător de cuvânt: „Avem o bună disponibilitate a uleiurilor de gătit în magazine și online. Pentru a ne asigura că toți clienții noștri pot continua să obțină ceea ce au nevoie, am introdus o limită temporară de cumpărare de trei produse per client, pentru oferta noastră de uleiuri de gătit”.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Waitrose a declarat: „Lucrăm pentru a ne asigura că toți clienții continuă să aibă de ales între uleiurile de gătit”.

Un alt purtător de cuvânt, al Sainsbury’s, a menționat: „Colaborăm îndeaproape cu furnizorii noștri pentru a ne asigura că clienții continuă să aibă variante de uleiuri de gătit din care să aleagă, inclusiv ulei de măsline, ulei vegetal și ulei de rapiță”.

Forța militară care asediază Ucraina de peste 50 de zile amenință, de asemenea, aprovizionarea cu alimente și mijloacele de subzistență ale oamenilor din Europa, Africa și Asia, ale căror nevoi alimentare se bazează pe terenurile agricole vaste și fertile din proximitatea Mării Negre, cunoscute sub denumirea de „coșul de pâine al lumii”.