joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


Tânăr moldovean din UK, mort înecat la numai 17 ani. Cu trei săptămâni înainte fusese bătut de patru bărbați

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 2 mai 2023 Etichete: , , , , , , , ,

Nicolae Țopa, un tânăr fotbalist de 17 ani originar din Chișinău (Republica Moldova), s-a înecat în iulie 2022 într-un lac din estul Londrei după ce, cu trei săptămâni înainte, fusese atacat de patru bărbați și lovit cu o rangă, suferind astfel o hemoragie cerebrală. Cei patru agresori își vor primi sentința luna viitoare la Tribunalul Snaresbrook.

Nicolae Țopa, 17 ani. Sursă foto: mylondon.news.

După cum relatează publicația britanică MyLondon, Țopa era rezident în orașul Chigwell (Essex) și juca fotbal profesionist încă de mic. Chiar fusese desemnat în 2015 ca cel mai bun fotbalist dintr-o echipă de top a Republicii Moldova, Zimbru Chișinău.

În ciuda încercărilor echipelor românești din Liga 1 de a-l transfera, antrenorul său a refuzat să-l vândă, așa că Nicolae a rămas în Chișinău până la vârsta de 14 ani când s-a mutat în Anglia, unde trăiai mama și sora sa.

Astfel, la numai 17 ani, adolescentul moldovean, care avea și cetățenie română, s-a alăturat legendarei academii de fotbal pentru tineret a echipei londoneze West Ham, după ce a jucat la echipa vecinilor (orașului Chigwell) FC Leytonstone, precum și la FC Petrocub, o echipă moldovenească din Londra.

În iunie anul trecut, tânărul fotbalist, care între timp devenise foarte popular, a fost atacat de patru bărbați, dintre care unul era înarmat cu o rangă și altul cu un ciocan.

În urma loviturilor primite, Nicolae a suferit o hemoragie cerebrală care i-a provocat ulterior amețeli, dureri de cap și o stare de oboseală.

De teama că ar putea fi în pericol, el s-a izolat o perioadă în casă. În timpul unei excursii la Brighton cu prietenii săi, pe 25 iunie, a fost nevoit să iasă din mare după ce a amețit, spunându-i iubitei sale că oamenii de pe plajă i se păreau „undeva în depărtare”.

Trei săptămâni mai târziu, Nicolae a participat la o cină în familie, la un restaurant din Stratford, deoarece un grup de rude și prieteni din Chișinău veniseră în vizită la familia sa, în Marea Britanie.

Deși inițial anunțase că nu poate fi prezent la eveniment din cauza stării sale, fotbalistul i-a făcut o surpriză mamei sale și a venit la restaurant. După cină, cei tineri au mers la Fairlop Waters Country Park, o locație de agrement din estul Londrei.

Excelent înotător, tânărul fotbalist s-a oferit să înoate până în mijlocul lacului pentru a aduce la mal una dintre bărcile ancorate acolo. Prietenii și iubita lui, Irena, nu au auzit inițial decât zgomotul produs de tânărul care înota în lac.

Alarma a fost trasă câteva minute mai târziu, când acesta nu a mai răspuns la strigătele repetate ale tovarășilor săi. Văzând că Nicolae a încetat să mai răspundă la apelurile lor, prietenii săi au alertat imediat serviciile de salvare.

Un agent de pază a sunat la numărul pentru urgențe, iar un prieten al fotbalistului a sunat-o pe mătușa și pe mama sa, Galina Scritichi, care a sunat și ea la serviciile de urgență.

În numai patru minute ambulanța a sosit la fața locului, alături de Poliția Metropolitană și Brigada de Pompieri din Londra.

Toate resursele disponibile au fost dislocate în timpul misiunii de salvare, inclusiv un elicopter echipat cu termoviziune, dar nu au putut descoperi nimic. Căutarea a fost întreruptă peste noapte și a fost reluată la lumina zilei cu scafandri.

La data de 4 iulie 2022, în jurul orei 21:00, la aproximativ 65 de metri de debarcader și în apropierea bărcilor la care plănuia să ajungă, a fost găsit trupul neînsuflețit al tânărului și a fost declarat mort.

Nicolae a murit la numai 17 ani în Marea Britanie. Sursă foto: mylondon.news.

Poliția Metropolitană a demarat imediat o anchetă și a emis o ipoteză despre posibilitatea ca moartea lui Nicolae să fi fost legată de atacul suferit cu trei săptămâni mai devreme și care ar putea duce la urmărirea penală pentru omucidere.

Cu toate acestea, la ancheta cu privire la moartea tânărului moldovean de la Tribunalul Walthamstow, procurorul Graeme Irvine a decis că o legătură între atac și moartea adolescentului nu a putut fi dovedită.

În declarația sa de martor, mama lui Nicolae a spus: „L-am văzut deodată pe Nicolae și prietenii lui intrând în restaurant și s-a oferit să facă poze, părea fericit. Din cunoștințele mele, înainte de a ieși din restaurant, Nicolae a băut doar un cocktail si bere.

Pe la 12:15 noaptea, Irena m-a sunat la telefon si mi-a spus să fiu puternică și să mă pregătesc să ies imediat din casă și să merg la lacul Fairlop, pentru că Nicolae nu ieșise din apă, nu mai fusese văzut de vreo patru minute”, a continuat ea.

După ce medicul legist și-a dat verdictul, mătușa tânărului, Irina Garbuz, a insistat că atacul și moartea nepotului ei sunt strâns legate. În replică, medicul legist Irvine a spus că o legătură este posibilă, dar nu poate fi dovedită de experți și nu va trece testul „standardului balanței probabilităților”.

„Standardul balanței probabilităților” înseamnă că o instanță acceptă că un eveniment a avut loc dacă se consideră că, pe baza probelor, apariția evenimentului a fost mai probabilă decât nu.

Irvine a explicat: „Dovezile din fața mea se referă la moartea tragică a unui tânăr care avea 17 ani la acea vreme. S-au auzit detalii despre un tânăr care era un sportiv talentat și era foarte iubit și susținut de familia lui.

Este foarte clar că mama și familia lui erau foarte mândri de Nicolae și de realizările lui. Dovezile nu dau semne că intențiile lui Nicolae ar fi fost criminale, acesta este un comportament tipic pentru un tânăr bine dispus.

Niciun moment nu a auzit nimeni sunete de suferință, nici pe Nicolae cerând ajutor, pur și simplu nu a răspuns strigătelor lor. Mi se pare evident că Nicolae încerca să se distreze.

Era o noapte fierbinte, se hotărâse să intre în apă, să-și demonstreze talentul la înot și să-și ia o barcă de pe lac. Se pare că a fost o glumă. Consecința abuzurilor care au mers prost”, a conchis procurorul.

Cei patru agresori ai tânărului fotbalist decedat au pledat vinovați de vătămare corporală gravă cu intenție pentru atacul asupra lui Nicolae și vor fi condamnați la Tribunalul Snaresbrook în iunie, anul acesta.