joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Tânăr român înecat în Spania, într-un lac unde a mers la pescuit. Avea numai 19 ani

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - luni, 10 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Tânărul de naționalitate română, în vârstă de 19 ani, care a dispărut în după-amiaza zilei de sâmbătă, 8 octombrie, în timp ce făcea baie în lacul de acumulare Valdecañas, situat între orașul spaniol El Gordo din provincia Cáceres, a fost găsit mort a doua zi de către Agenții Grupului de Specialiști în Activități Subacvatice (GEAS) al Gărzii Civile, informează Hoy.es.

Cadavrul tânărului a fost descoperit duminică, în jurul orei 18:00, foarte aproape de locul unde a fost văzut ultima dată, în zona cunoscută sub numele de „La Ponderosa”, foarte apreciată de pescari.

La momentul anunțării tragicului deznodământ, s-a așteptat ridicarea cadavrului și transferul lui ulterior la Institutul de Medicină Legală din Cáceres pentru ca autopsia să poată stabili cu exactitate cauzele morții.

Pescarii aflați la fața locului le-au spus membrilor echipei de căutare că tânărul a sosit din Madrid și că la scurt timp după ce a mâncat s-a scufundat în apă, în jurul orei 16:00, și a înotat până la o insuliță.

În schimb, atunci când a încercat să se întoarcă, probabil a avut o problemă, deoarece nu a mai putut ajunge la mal. Pescarii au încetat să-l mai vadă și au tras imediat un semnal de alarmă cu privire la dispariția lui.

Din acel moment a fost lansat dispozitivul de căutare, mobilizând pompierii SEPEI din Navalmoral și Grupul de Specialiști în Activități Subacvatice al Gărzii Civile, care au putut face puține lucruri în absența luminii.

Sarcinile de salvare au fost reluate la primele ore ale dimineții de duminică, cu speranțe minime de a-l găsi în viață, iar cele mai rele prevestiri au fost confirmate în cursul după-amiezii.

Nici Silvia Sarro, primărița orașul El Gordo, nu a fost deloc optimistă în dimineața în care a fost căutat românul. Ea a dat vina pe murdăria de pe lac, mai ales că apa se mișcă puțin din lipsa ploilor, iar uneori din acest motiv se formează vârtejuri periculoase.

Lipsa de optimism a primăriței s-a datorat și faptului că nu a fost prima dată când s-a întâmplat așa ceva în acea zonă, deoarece oamenii acționează cu puțină prudență. „Au fost deja mai multe decese acolo”, a precizat primărița spaniolă.

Despre prezența pescarilor români, Sarro a menționat că de ani de zile numeroși fani ai pescuitului de naționalitate română au obiceiul să vină în weekend la El Gordo, pentru a pescui în lac.

Cei mai mulți vin și pleacă în timpul zilei, deoarece locuiesc în împrejurimile capitalei Madrid sau orașului Toledo, oprindu-se ocazional să bea o băutură sau să mănânce în barurile de la intrarea în El Gordo.

A fost și cazul tânărului nostru conațional, care nu era locuitor al orașului sau al municipiilor din apropiere, ci unul dintre acei pescari amatori care sosise cu câteva ore înainte de la Madrid, și care și-a pierdut viața în Valdecañas, după o baie care i-a adus o moarte atât de prematură.