vineri, 13 septembrie 2024
Informația fără granițe


Tânără româncă moartă în Spania, înecată într-un lac. Apelul unui ONG pentru a ajuta familia

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 28 iunie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

O tânără de naționalitate română, în vârstă de 19 ani, a decedat sâmbătă, 25 iunie, după ce s-a înecat în lacul de acumulare Cubillas de lângă orașul spaniol Atarfe, situat în provincia Granada (comunitatea autonomă Andaluzia).

În jurul orei 16:00, mai mulți martori au alertat numărul unic european de urgență 112 informând că o tânără a intrat în apa lacului de acumulare Cubillas și nu a mai revenit pe mal.

La fața locului a fost dislocat imediat un dispozitiv de căutare format din membri ai Pompierilor din Granada și ai Gărzii Civile, împreună cu Poliția Locală și grupul local de voluntari al Protecției Civile a municipiului. De asemenea, zona lacului a fost survolată cu ajutorul unui elicopter.

Serviciile de urgență au confirmat decesul tinerei după ce cadavrul său a fost reperat pe fundul lacului, la câțiva metri de malul unde intrase în apă, și recuperat de către scafandrii grupului de pompieri. Garda Civilă a activat protocolul judiciar pentru a investiga circumstanțele înecului.

Familia tinerei, care locuiește la Camino de los Yeseros din Granada, vrea să îngroape trupul neînsuflețit al fetei în România, dar nu dispune de resursele financiare necesare pentru a face față cheltuielilor de transport: 3.500 de euro, conform publicației spaniole Ideal.

ONG-ul „Medici fără Frontiere” (organizație care oferă asistență medicală de urgență pentru populațiile vulnerabile și pledează pentru acces egal la asistență medicală în toată lumea), a intervenit și a decis să ajute familia tinerei.

Luni, 27 iunie, ONG-ul a făcut un apel pentru a strânge fondurile necesare și a putea face față unei repatrieri, care trebuie făcută în numai două zile. După contactarea organizațiilor și instituțiilor locale, potrivit surselor ONG-ului, nimeni nu a preluat procesul. Răspunsul instituțiilor la care s-a apelat a fost același: „nu există finanțare pentru asta”. Nici ONG-ul care s-a sesizat nu poate suporta costul respectiv.

Din acest motiv, cei de la „Medici fără Frontiere” au decis să recurgă la „bunăvoința și solidaritatea” tuturor acelor persoane care doresc să ajute și au luat legătura cu alte ONG-uri și asociații non-guvernamentale din Granada pentru a încerca să obțină banii necesari din donații efectuate prin aplicația Bizum, cu expedierea sumelor de către doritori la un anumit număr de telefon.

Nu este prima dată când cineva a apelat la disponibilitatea populară pentru a plăti transferul unui decedat în altă țară. În urmă cu trei ani, un locuitor din orașul Castell de Ferro (Granada) care avea tot naționalitate română și era șomer, a cerut ajutor pentru repatrierea trupului soției în țara sa natală, după ce aceasta murise în urma unei boli. Localnicii s-au mobilizat și au strâns suma necesară, care s-a ridicat atunci la 4.000 de euro.

Pentru cei care vor să ajute sau doresc mai multe informații, numerele de telefon ale biroului organizației „Medici fără Frontiere” din Granada sunt 858954081 și 676317885 (se răspunde în limba spaniolă).