joi, 21 septembrie 2023
Informația fără granițe


O tânără din străinătate și-a regăsit familia din România după 25 de ani de despărțire

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 4 mai 2022 Etichete: , , , , , , ,

După 25 de ani de când a fost adoptată de o familie de canadieni din România, Simona Chouinard s-a reconectat, în sfârșit, cu trecutul său. Pe 20 martie 2022, ea s-a întâlnit pentru prima oară cu fratele său biologic, Bobby, de a cărui ședere de două săptămâni în Quebec s-au bucurat deopotrivă.

Acum în vârstă de 28 de ani, Simona a trăit unul dintre cele mai emoționante momente din viața ei pe 24 decembrie 2019, în ajunul Crăciunului, atunci când și-a întâlnit pentru prima dată, virtual, familia ei biologică din România, care a dat-o spre adopție cu mai bine de două decenii.

Rezidentă în orașul canadian Shawinigan (Quebec), Simona și-a regăsit familia printr-o pagină de Facebook dedicată copiilor adoptați care doresc să-și găsească familia biologică. Nu i-au trebuit decât doar două ore ca să o contacteze pe mama ei, relatează L’ Hebdo.

- Continuarea după publicitate -

„Am fost în stare de șoc”, mărturisea Simona în luna februarie a acestui an la emisiunea moderatorului Denis Lévèsque, de pe postul TV Le Canal Nouvelles (LCN) din Quebec. Un test ADN a confirmat că femeia cu care luase legătura era, într-adevăr, mama biologică a Simonei.

Din acel moment, tânăra a înmulțit apelurile video și e-mailurile, așteptând cu nerăbdare să-și poată întâlni în persoană mama, fratele și sora biologică. Acest moment magic ar fi avut loc mult mai devreme, dacă pandemia nu i-ar fi zădărnicit planurile.

Fără să dispere, Simona a continuat să-i cunoască pe membrii familiei ei prin discuțiile virtuale cu ei, prin învățarea limbii engleze, precum și a unor expresii uzuale din limba română.

În acest an, când călătoriile din România în Canada au fost din nou posibile, proiectul unei întâlniri a fost pus imediat în aplicare. Astfel, fratele ei biologic, Bobby, a decis să vină în Quebec să-și viziteze sora.

- Continuarea după publicitate -

„Mama mea biologică nu a putut călători cu avionul din cauza unor probleme de sănătate, care au împiedicat-o să se vaccineze”, explică Simona motivul pentru care mama sa nu l-a putut însoți pe Bobby.

Așa cum vă puteți imagina, Simona a avut o reuniune emoționantă ​​în data de 20 martie, pe aeroportul din Montreal, atunci când și-a primit fratele pentru un sejur de două săptămâni în Quebec.

„Am profitat atât de mult de fiecare minut pentru a fi împreună și a ne cunoaște. E ca și cum am prinde din urmă acea perioadă a copilăriei noastre”, povestește Simona.

Acum în vârstă de 30 de ani, fratele său avea cinci ani atunci când sora lui mai mică a fost adoptată. De mult visa să o întâlnească și să recupereze timpul pierdut. Din 20 martie până pe 3 aprilie, Bobby a fost primit cu brațele deschise în familia Chouinard.

Bineînțeles că a fost dus să admire unele dintre atracțiile obligatorii de vizitat din Quebec dar, mai presus de toate, a pătruns în viața surorii sale Simona. „Mi-am dorit ca el să descopere un pic din Quebec, dar și satul în care am crescut și unde locuiesc. Școala mea primară, gimnazială, etc. El a venit într-adevăr aici pentru a își vedea sora. Voia să-mi cunoască familia, prietenii. Am simțit că mă recunosc în el”, mărturisește Simona.

- Continuarea după publicitate -

Pe lângă asemănările fizice ce se observă în ochii lor, Simona și Bobby împărtășesc mai multe interese comune, cum ar fi pasiunea pentru fotbal. „Mi-am dat seama că amândoi suntem buni la fotbal. Ne-am dus chiar să ne jucăm în curtea școlii mele! A fost ceva frumos să trăiesc asemenea momente împreună cu fratele meu biologic”, zâmbește tânăra.

Dar cum momentele frumoase trec foarte repede și dacă prima întâlnire de la aeroport a fost emoționantă, cea de rămas bun, după două săptămâni, a fost mai mult decât dificilă. Și-au construit noi amintiri și au învățat să se atașeze unul de celălalt.

„Este ca și cum am fi cuprins în două săptămâni toți anii pe care ar fi trebuit să-i trăim împreună la vremea respectivă, dar nu am avut șansa pentru că viața ne-a despărțit”, a spus Simona.

Chiar dacă visul ei s-a împlinit, cel puțin parțial, tânăra deja își face noi planuri. De îndată ce va avea ocazia, va pleca în România să-și cunoască mama și să descopere locul în care și-a petrecut primii trei ani din viață.

„Întotdeauna a fost în planurile mele ca într-o zi să fim cu toții împreună”, conchide ea. Acesta va fi cu siguranță doar începutul unei serii lungi de călătorii între Shawinigan și România.

- Continuarea după publicitate -