fbpx
sâmbătă, 13 aprilie 2024
Informația fără granițe


Tânără absolventă la Cambridge și Sorbona consideră că România nu are ce-i oferi

Scris de: Mihai Diaconu , înv Blog - miercuri, 7 august 2019

Ilinca Duță are 23 de ani și este unul dintre acei puțini elevi din România care au luat Bacalaureatul cu nota 10. Așa cum este normal pentru o tânără atât de inteligentă, conaționala noastră a studiat apoi la cele mai bune instituții universitare din Europa și a absolvit facultăți ale Universităților Sorbona și Cambridge. Dar pentru această tânără promițătoare România nu are nimic bun de oferit momentan, iar cei care o pot contrazice în privința asta, din păcate, sunt foarte puțini.

„În mod sigur nu e cel mai bun moment pentru România. Mi se pare repetitivă, mi se pare că trăiește într-un cerc vicios, mentalități învechite, mentalități bolnave și pernicioase, mentalități periculoase pentru dezvoltarea unei societăți. În orice caz, nu mentalități progresiste, nu există toleranță, educație, empatie, umanitate. E ideea asta de a te gândi la celălalt, la binele celuilalt, de a nu te considera singurul om pe pământ”, explică Ilinca Duță pentru Digi24.ro.

Ilinca Duță, 23 de ani, absolventă la Cambridge și Sorbona. Sursa: Digi24.ro

Tânăra are o licență în Istorie și Limbi Străine precum și un master în Relații Internaționale, dar viitorul său profesional și social nu poate fi conturat în România din cauza sistemului primitiv și lipsit de umanitate care a pus stăpânire pe țara noastră de zeci de ani.

„Lucrurile arată la fel. Ne împăcăm în continuare și chiar nutrim o plăcere bolnavă în practica acestui exercițiu de indiferență cu primitivismul unui sistem dezumanizant. Un sistem care se străduiește din răsputeri să-l debaraseze pe om de el însuși, să lichideze o povară spirituală inutilă, să-l deparaziteze de răul conștiinței și al așteptărilor rezonabile, să-l reducă simplu, calculat, procedural la o masă amorfă de carne arsă”, citește Ilinca un text scris de ea despre tragedia din 30 octombrie 2015 de la clubul Colectiv.

În ceea ce privește cariera sa și motivul pentru care a ales să lucreze în altă țară, Ilinca spune: „Nu e vorba de bani, nu e doar locul de muncă pe care îl accepți, e tot mediul acesta în care trăiești, pe care trebuie să-l accepți și în care trebuie să te simți confortabil ca să poți să trăiești. În momentul în care am să pot să vin în țară să fac ceva relevant, așa cum mi-aș dori, ar trebui să fie mai târziu”, spune tânăra absolventă la Cambridge și Sorbona.

Ilinca Duță va face un stagiu la Bruxelles în următoarea perioadă, la una dintre instituțiile europene de acolo, mai scrie sursa citată.

DISTRIBUIE