joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


Sportivă din Ucraina fugită cu sora ei din calea războiului: „Românii ne-au întâmpinat cu o umanitate impresionantă”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România Știri - duminică, 27 februarie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

Mii de oameni din Ucraina s-au refugiat în ultimele zile în România. Una dintre persoanele care au trecut granițele țării noastre în cursul zilei de vineri, 25 februarie, a fost Dayana Yastremska, jucătoarea de tenis care ocupă locul 120 WTA.

Tenismena a ajuns împreună cu sora ei în Franța, la Lyon, dar a trecut mai întâi prin țara noastră unde a declarat că au fost întâmpinate cu o umanitate de nedescris

Sportiva, în vârstă de 21 de ani, a ajuns în vama Isaccea, județul Tulcea, după ce a plecat din Odesa cu bacul. Dayana s-a refugiat mai întâi în România alături de sora ei mai mică, în timp ce părinții lor au rămas în Ucraina.

În România ea a povestit pentru L’ Equipe că au fost întâmpinate cu o umanitate de nedescris: „Am trecut în România, unde am fost tratate cu o omenie impresionantă. Erau mese cu mâncare și apă, era și primarul localității acolo, au fost toți foarte amabili cu noi. Am petrecut noaptea într-un hotel din București și am ajuns azi dimineață la Lyon.”

Yastremska a povestit pentru publicația franceză L’Equipe despre cum și-a luat rămas bun de la părinții ei: „Tata a spus să avem grijă de noi și să ne construim o nouă viață.”

Tatăl celor două surori ucrainene le-a spus la plecare: „Nu știu cum se va termina acest război, dar orice s-ar întâmpla trebuie să aveți grijă una de alta și să luptați pentru visele voastre. Construiți-vă o viață nouă și rămâneți mereu împreună. Nu vă faceți griji pentru noi, vom fi bine. Și amintiți-vă că orice s-ar întâmpla, Ucraina va fi întotdeauna patria voastră”.

Tenismena a transmis un mesaj emoționant pe rețelele de socializare: „Mamă, tată, vă iubim foarte mult, aveți grijă de voi!!! Te iubesc, Ucraina! Ucraineni, aveți grijă de voi!”