joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


Tranzitarea Ungariei redevine liberă și nu va mai fi condiționată de un anumit interval orar

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Informații utile Prima pagină Știri - vineri, 29 mai 2020 Etichete: , , , , , , , , , , ,

Tranzitarea Ungariei se poate face la orice oră, după ce autoritățile maghiare au renunțat la intervalul orar impus până acum, a anunțat vineri, 29 mai, ministrul Afacerilor Interne. Marcel Vela a declarat că începând de azi nu mai există reglementarea privind intervalul orar care fusese impus de autoritățile maghiare pentru intrarea în Ungaria și că măsura va duce la eliminarea blocajelor.

Rămân, însă, valabile traseele recomandate pentru tranzitare, pe care le puteți consulta aici.

Tranzitul prin Ungaria nu era permis între orele 13:00 și 21:00, fiind o reglementare introdusă de autoritățile de la Budapesta în cadrul măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului.

„De astăzi, nu mai există acea reglementare cu perioada cu intervalul, care era impusă de autoritățile maghiare pentru intrarea în Ungaria, așadar de astăzi, de dimineață, ieșirea din România spre Ungaria, intrarea în Ungaria, se poate face la orice oră și din această seară, de la ora 21:00, când se va da drumul la traficul de la frontiera cu Austria, el va fi permanentizat, nu se va mai opri mâine la ora 13:00, deci și intrarea în România, ieșirea din Ungaria, se va putea face la orice oră, nu va mai fi acel blocaj făcut de autoritățile maghiare, care permiteau tranzitul din Austria spre România prin Ungaria doar în anumite ore, motiv pentru care se creau și aceste puncte fierbinți de la frontiera noastră, în sensul că veneau dintr-odată foarte mulți cetățeni”, a anunțat ministrul Marcel Vela.

Conform Agerpres, ministrul a mai susţinut că „traficul se desfăşoară în condiţii normale, civilizate”, la Nădlac I.

„Încă se practică acest tranzit pietonal (…), lumea vine cu diferite mijloace de transport ocazionale. Sper ca în viitor, după 1 iunie, când transportul internaţional de persoane poate completa această cerere de tranzit şi din partea operatorilor români, acest fenomen să fie cât mai redus”, a afirmat Vela.

El a adăugat că, după întâlnirea cu ministrul de Interne din Ungaria, „lucrurile s-au derulat corect” aşa cum s-au „înţeles” şi au fost deschise mai multe puncte de tranzitare a graniţei dintre cele două ţări, dar au fost deschise şi culoare speciale pentru autocare.

Marcela Vela a mai spus că până în 15 iunie a rămas valabilă regula ca persoanele care intră în ţară să se autoizoleze 14 zile.

În privinţa zborurilor, ministrul a declarat că deocamdată nu se reiau cursele regulate, ci se pot organiza doar curse charter.