vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Trecerea la ora de iarnă 2020. Efectele negative asupra sănătății

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile - duminică, 18 octombrie 2020 Etichete: , , , , , ,

Trecerea la ora de iarnă se va face în 2020 în noaptea dintre sâmbătă, 24 octombrie și duminică, 25 octombrie, când ceasurile se vor da  înapoi cu o oră. În România, ora 4:00 a dimineții va deveni ora 3:00.

Duminică, 25 octombrie, va fi astfel cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Se revine practic la ora normală, pentru că în primăvară, în noaptea de 28 spre 29 martie 2020,s-a trecut la ora de vară. Atunci, ceasurile au fost date înainte cu o oră la 02.00, care a devenit 03.00, iar 29 martie a fost cea mai scurtă zi din acest an.

Schimbarea orei are efecte negative asupra sănătății

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are de cele mai multe ori repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Mai multe studii ale cercetătorilor au arătat că schimbarea orei are o serie de efecte negative asupra sănătății noastre: irascibilitate, tulburări de somn, stresul crește în intensitate, nu ne mai putem doza corespunzător energia din cauza faptului că programul zilnic este perturbat, iar unele persoane resimt și așa-numita astenie de toamnă. Riscul de infarct, pentru persoanele cu probleme cardiace crește cu până la zece procente în primele trei zile după schimbarea orei, mai ales în cazul celor activi profesional.

Conform specialiştilor, de obicei organismul uman se adaptează la ora de iarnă în circa 15 zile.

În martie 2019, Comisia Europeană a votat pentru renunţarea la schimbarea orei începând cu 2021, motivul fiind că trecerea la ora de iarnă poate afecta organismul uman, care are nevoie de un timp pentru a se adapta schimbării.

Statele membre vor putea alege dacă vor să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă”. Propunerea a fost votată cu 410 voturi pentru şi 192 împotrivă.