sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Trei români acuzați în străinătate că au furat tone de carcase de porc

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 17 martie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Trei români au fost prezenți joi, 16 martie 2023, la Tribunalul din Mechelen (Belgia) unde au fost acuzați de furtul cantității de câteva tone de carcase de porc, cumulată în timpul a nouă infracțiuni comise într-o parcare a zonei de odihnă Reedonk din localitatea Bornem din Belgia.

După cum relatează nieuwsblad.be, hoții au fost prinși în flagrant de poliția belgiană la începutul lunii octombrie 2021. O parte din carcasele de porc erau transferate dintr-un camion – care transporta carne de porc de la abatorul din Kortrijk (Belgia) la o firmă din Germania – într-o dubă frigorifică.

Furtul de carcase devenise periodic

De fapt, momentul flagrantului organizat de polițiști nu a fost prima infracțiune comisă de cei trei inculpați. Potrivit procurorului Karel Berteloot, șoferul camionului era deja înțeles cu cei doi conaționali care veneau să ridice carcasele de porc.

„Șoferul T.O. a condus camionul la locul de transfer din Bornem care era dinainte stabilit și acolo carcasele erau transferate într-un alt vehicul frigorific. R.H. era șoferul acestuia și împreună cu I.L., a fost prezent la flagrantul poliției și, în opinia noastră, el este și creierul din spatele întregului caz”, a declarat procurorul în timpul procesului.

Procurorul a cerut pedepse de trei ani de închisoare pentru R.H., doi ani pentru șoferul T.O. iar împotriva lui I.L. doar zece luni.

Un detectiv particular „face lumină” în caz

Compania păgubită s-a prezentat ca parte civilă în proces. „A existat un subcontractant care a efectuat transportul pentru clientul nostru. Potrivit Parchetului au fost nouă furturi, iar conform companiei păgubite, 12 furturi.

„Investigația a început când destinatarul german al carcaselor de porc a reclamat că ceva nu era în regulă cu livrarea. Marfa recepționată era mai puțină cantitativ decât cea trecută în documente. În plus, s-a constatat că sigiliile camionului au fost rupte. În cele din urmă, clientul nostru a fost forțat să angajeze un detectiv particular pentru a investiga cazul”, au dezvăluit avocații companiei belgiene păgubite.

Cu ajutorul detectivului particular, compania germană a aflat că transferul carcaselor de porc în parcarea Reedonk din Bornem era stabilit periodic între cei trei inculpați. Dovezile obținute de detectiv în urmărirea carcaselor de porc au confirmat acest lucru. Informația a fost transmisă poliției, ceea ce a dus la flagrantul din octombrie 2021.

Avocatul apărării cere pedepse minime

Acest furt a cauzat prejudicii de imagine companiei belgiene care comercializa carcase de porc. „Încrederea vechilor clienți a dispărut brusc. Nu este bine când compania ta are legătură cu un furt”, au explicat avocații părții vătămate care cer despăgubiri în valoare de peste 16.000 de euro.

Avocata apărării, Avelien Van der Veken a cerut achitarea lui I.L.

„Pentru că I.L. nu știa nimic despre un furt. S-a întâmplat să călătorească în acea zi cu R.H., dar nu avea idee despre cele întâmplate. Faptul că a fost arestat brusc de poliție a fost un șoc ivit din senin pentru el”, a motivat avocatul.

De asemenea, avocata a cerut aplicarea unei pedepse cu suspendare pentru șoferul T.O. „A mărturisit că a scos carcasele din camionul său. În prezent lucrează în România și în curând va putea lucra ca șofer de camion în Germania”, a explicat avocatul românilor.

Van der Veken a avut dificultăți cu R.H. care a fost descris ca și „creierul” grupului infracțional. „Nu a fost deloc omul care dădea ordine. În plus, mai multe date din dosar nu pot fi legate de clientul meu. A luat carcasele? Da. Dar pentru majoritatea furturilor el cere achitarea. Pentru furtul pe care îl mărturisește, cere pedeapsa cu muncă în folosul comunității”, a precizat avocata apărării.

Sentința celor trei judecători ai instanței penale belgiene nu va fi pronunțată mai devreme de 20 aprilie.