joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Trei români arestați în Spania după ce l-au bătut pe primarul localității în care trăiau

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 12 martie 2022 Etichete: , , , ,

Trei persoane de naționalitate română, care locuiau ilegal într-o casă din localitatea spaniolă Burguillos (Sevilla), au fost arestate miercuri, 9 martie, și aduse în fața justiției, deoarece l-au agresat fizic pe primarul Domingo Delgado, după ce Endesa, compania furnizoare, le-a tăiat electricitatea în imobilul pe care îl ocupau.

Acești trei indivizi s-au adunat la ușa locuinței primarului, împreună cu alți câțiva, cerându-i în mod violent să iasă afară, informează publicația spaniolă ABC. Extrem de popular în localitate, primarul Delgado nu era acasă în acel moment, dar a fost înștiințat de eveniment și a venit rapid la domiciliu, împreună cu fratele său.

Ajuns la fața locului, Delgado a încercat să discute cu persoanele respective, dar acestea l-au atacat cu pumnii și cu picioarele, provocându-i răni pentru care a trebuit să meargă la un centru medical, pentru a le trata.

Atacatorii i-au reproșat primarului întreruperea alimentării cu energie electrică, pe care furnizorul Endesa o efectuase cu puțin timp în urmă în casa ocupată ilegal de acești trei intruși, împreună cu cel puțin alte 12 persoane, după estimările polițiștilor. Intrușii se racordaseră ilegal la rețeaua de curent electric, fapt ce crease un risc semnificativ de electrocutare pentru trecătorii din zonă, conform tehnicienilor.

Operatorii firmei furnizoare de energie electrică au fost amenințați de intruși, astfel încât Poliția Locală a fost nevoită să meargă acolo, pentru a identifica acele persoane. Mai târziu, câțiva dintre ei au mers acasă la Delgado. Primarul nu cunoștea deloc această chestiune și, în acel moment, se afla într-o casă de pompe funebre, din cauza decesului unei rude apropiate.

În urma altercației în care Delgado care a fost atacat, Poliția Locală a primit o alertă și s-a prezentat în fața reședinței primarului procedând la arestarea agresorilor. Aceștia au fost reținuți la cazarma Gărzii Civile din San Jose de la Rinconada (Sevilla).

Primarul a denunțat evenimentele în instanță joi, 10 martie, iar judecătorul de la Tribunalul de Instrucție 8 din Sevilla, Reyes de Flores Canales, a emis un ordin prin care a dispus o măsură asiguratorie pentru îndepărtarea intrușilor din localitate, prin care aceștia nu se mai pot apropia mai aproape de 500 de metri de localitate.

Cei trei români sunt acuzați de infracțiuni de atac la adresa autorității și de vătămare corporală. Măsura de îndepărtare a acestora, magistratul o consideră „pertinentă”, deoarece Burguillos „este o localitate mică” și „unele fapte au fost comise în esență împotriva primarului”.

„Doar această măsură ar putea garanta că evenimente similare nu vor mai avea loc”, se arată în ordinul emis, la care cotidianul ABC a avut acces.

În plus, în documentul menționat, judecătorul Canales evidențiază că „din raportul incidentului se desprind suficiente probe pentru a aprecia că acuzații ar putea fi răspunzători pentru infracțiuni de ocupare ilegală a unor bunuri, de fraudare a rețelei de energie electrică și, pe de altă parte, de atac împotriva unui agent al autorității”, din cauza încăierării inițiale cu poliția locală.