joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Trei români se angajau pe șantiere în străinătate doar ca să fure unelte pe care le vindeau apoi în România

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 25 ianuarie 2022 Etichete: , , , , , ,

Trei tineri de naționalitate română, doi dintre ei în vârstă de 21 de ani și al treilea 25 de ani, s-au aflat în boxa acuzaților marți, 25 ianuarie, în cadrul unui proces desfășurat la Tribunalul Regional din Salzburg (Austria). Cei trei români sunt acuzați de comiterea a aproximativ 35 de spargeri comise pe șantierele din orașul și provincia Salzburg, de unde furau scule și unelte scumpe, de calitate superioară, pe care le vindeau ulterior în România.

Potrivit procurorului Alexander Winkler, cei trei inculpați, alături de alți conaționali deja condamnați, fac parte dintr-o organizație infracțională care, din octombrie 2020, timp de mai multe săptămâni, au furat bunuri noaptea din diverse șantiere de construcții aflate în Salzburg și zonele învecinate. Cei trei și-au făcut echipa în mod deliberat încă din România.

Cei trei călătoreau intenționat în Austria, unde se angajau pe șantierele țintă. După ce spionau unde sunt containerele ce adăposteau uneltele de valoare, peste noapte le spărgeau. Prada furată, în mare parte unelte necesare în domeniul construcțiilor, erau vândute la preț de chilipir în țara natală.

Arestați în vara anului 2021, cei trei inculpați au mărturisit că le pare rău pentru tot ce au făcut. Avocații apărării (Hellmut Prankl, Reinhold Gsöllpointner și Hermann Hinterberger) au subliniat faptul că clienții lor au trăit întotdeauna într-o sărăcie extremă, unii dintre ei „trebuiau să aibă grijă și de frații lor”, iar unul „avea un copil de trei ani cu probleme de sănătate”.

Avocatul Prankl: „Aici nu este vorba de criminali internaționali, ci de hoți care au ajuns în această situație din necesitate”. Trei tineri, toți din același oraș, toți din familii foarte sărace, fără nicio profesie și fără un loc de muncă în țara lor, au ajuns să fure pentru a supraviețui.

Președintele instanței, judecătoarea Bettina Maxones-Kurkowski, l-a condamnat pe primul acuzat, singurul cu antecedente penale, la 24 de luni închisoare cu suspendare parțială (opt luni cu executare). Al doilea inculpat a primit 18 luni cu suspendare parțială (șase luni cu executare), iar al treilea inculpat 15 luni cu suspendare parțială (cinci luni cu executare). Ultimii doi și-au ispășit deja pedepsele cu executare, fiind arestați din vara anului trecut.