marți, 27 februarie 2024
Informația fără granițe


Infractor român condamnat în străinătate despăgubit cu mii de euro. S-a plâns că spațiul din închisoare era prea mic

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 21 octombrie 2020 Etichete: , , , ,

Ionuț-Marian Bădulescu, în vârstă de 39 de ani și condamnat în Portugalia la 9 ani și 6 luni de închisoare pentru furt, s-a ales cu o despăgubire în valoare de 14.000 de euro după ce s-a plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) de faptul că spațiul în închisoare era prea mic. Instituția europeană i-a dat dreptate românului după ce a constatat că, într-adevăr, spațiul personal pe care-l avea la dispoziție deținutul român în celulă era inferior celui prevăzut de lege și încălca astfel Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Potrivit unui comunicat de presă publicat de CEDO marți, 20 octombrie, Bădulescu a fost arestat și închis într-un penitenciar din Oporto, Portugalia, în data de 19 octombrie 2012. Infractorul român a stat în acea închisoare circa 6 ani și jumătate, fiind eliberat apoi înainte de termen, probabil pentru bună purtare, la data de 6 martie 2019.

„Domnul Bădulescu s-a plâns că în această perioadă a fost ținut în celule supraaglomerate, cu spațiu personal limitat; că celulele erau insalubre, prea reci iarna și prea călduroase vara și că toaletele nu erau compartimentate. De asemenea, s-a plâns de asistență stomatologică tardivă și inadecvată și de faptul că apelurile telefonice către familia sa erau limitate la cinci minute pe zi”, se arată în comunicatul CEDO.

Bazându-se pe articolul 3 din convenția CEDO citată mai sus (interzicerea tratamentului inuman sau degradant), Ionuț-Marian Bădulescu a denunțat, așadar, condițiile de detenție din închisoarea din Porto, despre care spune au fost inumane și degradante. Mai mult, Bădulescu nu este singurul deținut român care s-a plâns de aceste condiții, o decizie a CEDO din data de 3 decembrie 2019 arătând că și Daniel Andrei Petrescu (33 de ani) a denunțat aceleași probleme. Instituția europeană a obligat statul portughez să-l despăgubească pe Petrescu cu suma de 15.000 de euro.

Examinând toate datele și în cazul lui Bădulescu, CEDO a constatat că penitenciarul din Oporto a fost construit pentru a găzdui 686 de deținuți în total, dar din 2012 și până în 2019 a avut mereu peste 1.000 de deținuți în fiecare an.

„De-a lungul detenției sale în închisoarea din Oporto, domnul Bădulescu a avut, prin urmare, mai puțin de 3 mp de spațiu personal, mai exact 2,8 mp în celule destinate a două persoane și 2,1 mp în celule cu ocupare multiplă, unde au fost ținuți până la șase deținuți. Având în vedere perioada îndelungată de închisoare (șase ani și jumătate), Curtea a considerat că domnul Bădulescu a fost supus unor dificultăți de o intensitate care depășea nivelul inevitabil al suferințelor inerente detenției, constituind astfel un tratament degradant cu încălcarea articolului 3 din Convenție. De asemenea, a constatat că lipsa încălzirii a fost un factor agravant, având în vedere disconfortul, sau chiar stresul, pe care reclamantul trebuie să-l fi resimțit pe tot parcursul detenției sale în închisoare”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește plângerile legate de asistența stomatologică cu întârziere și apelurile telefonice cu familia, CEDO a decis că nu au fost încălcate drepturile deținutului. Pentru limitarea spațiului personal în celule și lipsa de încălzire a acestora, însă, judecătorii i-au dat dreptate lui Bădulescu și au decis că acesta trebuie despăgubit de statul portughez cu suma de 14.000 de euro.

Potrivit aceluiași comunicat publicat de CEDO, Ionuț-Marian Bădulescu se află în prezent închis în penitenciarul din Tulcea.