fbpx
sâmbătă, 13 aprilie 2024
Informația fără granițe


Un român a organizat în Franța și Spania circa 90 de spargeri în valoare de peste jumătate de milion de euro

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Fără categorie Știri - vineri, 12 februarie 2021 Etichete: , , ,

Garda Civilă din Lugo a finalizat ancheta asupra unui tânăr de naționalitate română poreclit „Licuriciul” sau „Solitarul”, căruia i se atribuie peste 90 de furturi, estimate la o valoare totală de aproape jumătate de milion de euro.

După un an de investigații, Poliția Judiciară din cadrul Gărzii Civile din Monforte de Lemos a închis ancheta împotriva acestui bărbat, care a fost reținut în luna septembrie 2019, după ce a fost protagonistul unui furt efectuat la un concesionar din Chantada.

De atunci, scrie Europa Press, „Licuriciul” se află închis în penitenciarul din Mansilla de las Mulas, așteptând să dea socoteală pentru delictele care îi sunt imputate de 21 de tribunale diferite, majoritatea în Galicia și în comunitatea Castilla y León. După cum relatează unul dintre agenții care a participat la arestarea individului, infractorul român a trecut granița spaniolă din Irún pentru a-și muta câmpul de acțiune în Galicia, mai exact în provincia Lugo.

Inițial acționa în Paris, iar în istoricul său a organizat furturi și asalturi asupra unor sedii din România, spun anchetatorii spanioli conform informațiilor furnizate acestora de Europol.

Institutul Armado consideră că în spatele „Licuriciului” nu există niciun grup organizat și că acesta acționa mereu solitar. Modul său de operare – „Modus operandi” – consta în parcarea mașinii, un Volkswagen gri, într-o zonă îndepărtată, de unde se îndrepta spre localitățile în care comitea furturile.

De fapt, investigatorii au stabilit că dormea în autovehicul, având în vedere că au găsit doar două nopți de cazare rezervate în pensiuni din Galacia în timpul celor șase luni în care se presupune că a acționat în comunitate.

Deghizat cu o pălărie de pescar și ascunzându-și chipul cu o cagulă, intra mereu în incinte între orele 3:00 și 6:00 dimineața. Asta numai după ce inspecta locurile pentru a detecta dacă au alarme sau sisteme de securitate.

Imagine cu „Licuriciul” într-unul din jafurile organizate de acesta. Foto: Europa Press

„Licuriciul”, care în profilurile de pe rețelele sociale se prezenta ca expert în arte marțiale și box, folosea „tactici militare, târându-se pe pământ” pentru a ajunge în locurile în care săvârșea furturile și anume: de la concesionari de mașini, magazine de haine, la restaurante, baruri și inclusiv o clinică veterinară.

În total, investigatorii estimează că individul a ajuns să sustragă bunuri în valoare de peste jumătate de milion de euro, cu o medie de circa „patru sau cinci mii de euro” la fiecare din cele peste 90 de furturi care îi sunt atribuite.

Operațiunea, care s-a finalizat în septembrie 2019 cu arestarea lui, a primit numele de „Tropilates”, datorită unui bar si a unei gelaterii din Chantada, unde a fost detectată pentru prima dată activitatea lui în Galicia.

Garda Civilă a emis notificarea oficială de încheiere a anchetei, în ce privește circumscripția lor, deși recunoaște că Poliția Națională ar putea să intervină în clarificarea altor infracțiuni comise de bărbatul român care, conform sursei citate, deține recordul de furturi „solo”.

DISTRIBUIE