miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Un român întors din Marea Britanie și-a infectat mama cu noul coronavirus. Femeia a decedat

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - vineri, 3 aprilie 2020 Etichete: , , , , ,

O femeie în vârstă de 61 de ani din Satu Mare, care suferea de grave afecţiuni cronice, a fost infectată cu noul coronavirus chiar de fiul ei, întors recent din Marea Britanie.

Autorităţile au anunţat marţi seară, pe 31 martie, cel de-al 80-lea deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus, al unei femei de 61 de ani din Satu Mare. O precizare din comunicatul oficial scotea la iveală o adevărată tragedie: pacienta a murit după ce a fost infectată de fiul ei, întors recent din Marea Britanie, bolnav de COVID-19, dar asimptomatic.

Din ancheta epidemiologică a reieşit că fiul femeii a luat decizia să se întoarcă în ţară, la o săptămână după ce Marea Britanie intrase oficial în lista ţărilor din „zona galbenă”. Concret, în data de 21 martie, atunci când bărbatul a revenit în ţară, Regatul Unit avea deja peste 5.000 de cazuri de îmbolnăvire cu noul virus. Acesta era obligat să stea în izolare timp de două săptămâni de la întoarcerea acasă, însă împotriva sfaturilor tuturor medicilor, tânărul a intrat în contact cu propria mamă, care suferea de 15 ani de insuficienţă renală cronică, dar şi de o afecţiune oncologică, pentru care urma un tratament cu chimioterapie. Femeia a fost contaminată, iar organismul ei deja slăbit nu a putut lupta cu virusul.

Medicii fac apel la românii care locuiesc în străinătate să nu vină acasă cu ocazia Sărbătorilor de Paşte.

Sociologul Vladimir Ionaș subliniază că şi românii din ţară vor trebui să accepte să sărbătorească acest moment departe de familii tocmai pentru a evita astfel de tragedii. „Putem trece peste aceste sărbători şi fără să ne vedem. Atât românii din diaspora, dar şi cei din ţară, care obişnuiau să meargă la familiile lor, la prieteni, trebuie să înţelegem cu toţii că există riscul să îi îmbolnăvim pe cei dragi, pe cei din familiile noastre şi pe prietenii noştri apropiaţi. În condiţiile în care a devenit clar că există un număr mare de persoane asimptomatice ce pot răspândi acest virus, şi cum numărul cazurilor este sigur mai mare decât o arată testele efectuate de autorităţi, riscurile unui val de întâlniri sunt mult prea mari”, a declarat sociologul Vladimir Ionaş pentru Adevărul.