sâmbătă, 20 iulie 2024
Informația fără granițe


Ungaria interzice intrarea în țară a cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran sau Coreea de Sud

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - miercuri, 11 martie 2020

Guvernul de la Budapesta a decis miercuri, 11 martie 2020, să închidă granițele pentru toți cetățenii străini care vin din principalele țări afectate de epidemia de coronavirus, permițând accesul în țară doar cetățenilor maghiari, indiferent de țara de unde provin. Controalele vor deveni mai severe şi la graniţa cu Slovenia şi Austria.

Guvernul maghiar a decretat așadar stare de urgență la ședința de astăzi a executivului, a informat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Digi24. Printre măsurile de siguranță anunțate se numără:

  • interzicerea accesului persoanelor venite din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran, cu excepţia cetăţenilor ungari, care vor trebui să rămână însă două săptămâni în izolare la domiciliu;
  • închiderea graniţelor pentru călătorii veniţi din țările cele mai afectate de epidemia de coronavirus;
  • pentru aplicarea acestor măsuri se vor reintroduce controalele la frontierele Schengen cu Austria şi Slovenia;
  • toate cursele aeriene şi celelalte mijloace din transport venite din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran vor fi suspendate;

Potrivit sursei citate așadar, cursele de avion, tren şi autobuz vor fi oprite începând cu ora 00:00 de joi, 12 martie, iar intrarea în țară va fi permisă doar cetăţenilor maghiari, care vor intra în carantină la domiciliu timp două săptămâni, dacă vin din țările afectate de epidemie şi nu vor putea părăsi locuinţa sub nicio formă, conform noilor măsuri impuse. Cei care dau informații false despre țara de unde vin sau care nu respectă carantina vor fi sancționați conform codului penal maghiar.

Se vor interzice totodată manifestările în spaţii închise cu mai multe de 100 de persoane şi în aer liber cu peste 500 de persoane, iar spectacolele de film şi teatru, indiferent de numărul spectatorilor, vor fi închise complet. Gulyas a mai precizat că nu este justificată închiderea şcolilor la această oră, dar vor fi interzise excursiile în străinătate pentru şcoli.

Restricţiile rămân în vigoare până la noi ordine, a precizat Gergely Gulyas, adăugând că guvernul de la Budapesta se aşteaptă ca epidemia să dureze mai degrabă luni de zile decât săptămâni.