miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Vehiculele electrice sunt amenințate: Toyota și Yamaha testează un motor V-8 alimentat cu hidrogen

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Auto - luni, 21 februarie 2022 Etichete: , , , ,

Toyota și Yamaha dezvoltă împreună un motor V-8 alimentat cu hidrogen, pentru a demonstra modul în care motoarele cu ardere internă pot supraviețui într-o lume fără combustibili fosili.

Spre deosebire de grupul motopropulsor cu pile de combustie pe bază de hidrogen, utilizat de modelul Toyota Mirai, în care hidrogenul este folosit pentru a genera electricitate, acest prototip de motor arde pur și simplu hidrogenul în locul benzinei, lăsând apa ca singură emisie.

Bazat pe motorul V-8 de 5.0 litri utilizat pe Lexus RC F, noul motor pe bază de hidrogen produce 449 CP și 540 Nm (Newton-metru) de cuplu, potrivit Yamaha. Performanțe apropiate de versiunea convențională alimentată cu benzină, de 472 CP și 536 Nm de cuplu.

Prototipul noului motor cu hidrogen urmează unui acord comun al producătorilor niponi Toyota, Yamaha, Subaru, Mazda și Kawasaki, pentru a extinde utilizarea tehnologiilor privind combustibilii alternativi. Partenerii intenționează să experimenteze cu biomotorină și combustibili sintetici, precum și cu hidrogen.

De asemenea, Yamaha a încheiat un parteneriat cu Toyota pentru dezvoltarea unui motor de curse pe bază de hidrogen, utilizat într-un hatchback Corolla Sport și intrat în seria japoneză Super Taikyu anul trecut. Relația dintre cele două companii merge și mai departe, Yamaha dezvoltând și motor V-10 de 4,8 litri, folosit la Lexus LFA.

Arderea hidrogenului într-un motor cu ardere internă nu este deloc o idee nouă. La începutul anilor 2000, BMW a produs Hydrogen 7, un sedan Seria 7 cu un motor V-12 alimentat cu hidrogen. Dar ideea pare să genereze tot mai mult interes în ultima vreme.

Producătorul auto chinez GAC Motor din Guangzhou, a anunțat la sfârșitul anului 2021 că testează un motor cu combustie pe bază de hidrogen, deși nu a confirmat încă planurile de producție. Pe lângă mașina de curse Corolla Sport, Toyota a prezentat recent și un concept nou, GR Yaris, alimentat cu hidrogen.

Producătorul auto Toyota speră că hidrogenul poate ajuta la abordarea impactului climatic al motoarelor cu ardere internă și le poate menține pe piață, pentru ca pasionații de șofat să se bucure, mai ales că motoarele cu combustie mai vechi pot fi convertite pentru a funcționa pe hidrogen.

Totuși, hidrogenul are încă multe probleme potențiale, inclusiv lipsa infrastructurii de alimentare și a emisiilor legate de producție și distribuție. Motoarele cu combustie cu hidrogen s-ar putea dovedi, de asemenea, mai puțin eficiente decât pilele de combustie care, la rândul lor, au o utilizare mai puțin eficientă a energiei decât bateriile vehiculelor electrice.