vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Tânără româncă dusă în Spania cu forța și obligată să se prostitueze. „Mi-au zis că voi lucra într-un restaurant”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 28 ianuarie 2020 Etichete: , , , , ,

Foarte puțini dintre noi cei care am trăit liberi toată viața, fără să fim obligați să executăm ordinele cuiva sau, mai rău, să fim sclavul cuiva, ne putem imagina ce înseamnă să trăiești zi de zi cu gândul la două lucruri: libertate sau moarte. Dana, o tânără româncă obligată de o rețea de proxeneți să se prostitueze în Spania, știe foarte bine însă ce înseamnă asta și a povestit experiența ei în fața camerelor de filmat ale televiziunii spaniole Telecinco.

„I-am spus că trebuie să mă gândesc și că în acel moment nu pot pleca. El a trimis un băiat să cumpere o pizza și mi-a indicat să mănânc, dar eu i-am spus că nu mi-e foame. M-a rugat să mănânc, apoi am luat o bucată și dintr-odată am adormit”, povestește tânăra despre momentul în care a fost răpită din România.

„Când m-am trezit, nu mai aveam documentele de identitate, iar el mi-a spus că ne îndreptam spre București pentru a pleca în Spania. Simțeam că ceva nu e în regulă, dar eram foarte confuză, eram pe jumătate adormită. Înainte să ne îmbarcăm în avion m-a amenințat cu pistolul și mi-a zis că dacă încerc ceva, mă va ucide”, a mai adăugat Dana, amintindu-și de acea zi blestemată când dintr-o tânără frumoasă și liberă a devenit obiectul sexual al unei mafii care pare să nu mai aibă sfârșit.

Coșmarul a început când capul rețelei, un bărbat tot de naționalitate română pe care-l cunoscuse în România în timp ce căuta un loc de muncă, i-a propus să meargă cu el în Spania pentru a lucra într-un restaurant. Dana a ezitat și i-a spus că are nevoie de timp pentru a se gândi la oferta lui, dar după câteva ore era deja în Spania, fiind drogată și răpită practic de acel bărbat care i-a luat totodată buletinul și telefonul mobil. Cu toate acestea, odată ajunsă acolo tânăra încă mai trăia cu convingerea că va lucra într-un restaurant.

„Am ajuns într-o clădire. Erau multe femei acolo. Mi-a spus să nu-mi fie teamă fiindcă toate lucrează în restaurantul în care voi lucra și eu. A chemat una dintre fete și toți trei am plecat să cumpărăm haine pentru mine și atunci mi-am dat seama, am înțeles ce se va întâmpla cu mine. Pentru că eu mă așteptam la un costum negru și o cămașă albă, dar era exact contrariul: rochii scurte, o culoare foarte strigătoare, machiaj și un ceas…”, povestește în continuare femeia româncă.

L-a întrebat atunci pe bărbat pentru ce are nevoie de ceas, iar el i-a spus că îl va folosi pentru a verifica timpul. „«Din acest moment ești obiectul meu, te vei supune ordinelor mele», mi-a spus.”

În aceea noapte, Dana a fost dusă de proxeneți într-un local unde urma să fie exploatată sexual pentru bani.

„Aici am avut parte de un șoc, fiindcă a venit la mine în cameră și m-a violat, m-a învățat cum trebuie să fac. E foarte greu….”, povestește Dana și începe să plângă. Iar coșmarul ei era doar la început, fiindcă în casa unde locuiau toate acele fete care erau obligate să se prostitueze se întâmplau lucruri la fel de grave.

„În acea casă am luat prima bătaie și ne obliga să ne uităm toate când o bătea pe una dintre noi. Cu bâta de baseball, cu picioarele, cu pumnii, ne tăia cu Katana (sabie – n.r.), ne viola…”, își mai amintește femeia.

Proxeneții o obligau pe tânăra femeie să întrețină raporturi sexuale cu minim 10 clienți pe noapte, spunându-i acesteia că are o datorie la ei și dacă nu o plătește într-un timp cât mai scurt, aceasta va crește.

„Mi-a spus că am o mare datorie de plătit, pentru călătorie, haine și toate lucrurile și că trebuie să o plătesc cât mai repede, altfel va crește. O jumătate de oră… 60 sau 70 de euro și fiecare trebuia să facem minim 700 sau 800 de euro. Dacă nu făceam banii ăștia, atunci bătaia era mai tare sau, odată, ne-a pus să și mâncăm banii”, continuă să își amintească femeia româncă.

„Nu aveam încredere niciuna în celelalte, nu aveam voie să plângem… fiindcă dacă una dintre noi plângea, eram pedepsite toate.”

Dana a fost complet singură și izolată acolo, nu putea găsi o speranță de ajutor nici în celelalte femei obligate și ele să se prostitueze și cu atât mai puțin în clienții cu care era constrânsă să întrețină raporturi sexuale.

„Singurul lucru pe care clienții ți-l spuneau era că ei au plătit și că trebuie să le satisfaci plăcerile. Nu te vedeau ca pe o femeie, ci doar ca pe un obiect. Unii erau niște brute, te obligau să te droghezi și, dacă nu acceptai, te băteau”, mai spune Dana despre cei care apelau la serviciile rețelei de proxeneți.

Tânăra româncă a trăit în Spania în acest mod îngrozitor și umilitor timp de câteva luni. Atât de îngrozitor că nu trecea zi fără să aibă atacuri de panică sau să se gândească să-și ia viața pentru a scăpa de acest coșmar.

„În mintea mea singurul lucru la care mă gândeam era cum să scap din acel infern și dacă pot scăpa sau nu”. Salvarea însă a venit în cele din urmă de la cine probabil se aștepta mai puțin: un client.

„I-am cerut să mă ajute să scap din acel infern și că dacă nu mă ajută, mă arunc de la etajul doi”, povestește Dana. Iar clientul a cedat și a doua zi a venit să o ajute.

„Apoi a venit în ziua următoare, dar noi în club eram urmărite, bineînțeles. I-am spus fetei care era cu mine că mă duc să cumpăr ceva de mâncare și acela a fost momentul în care am fugit”, își mai amintește femeia.

Clientul care a salvat-o a ajutat-o apoi pe Dana să facă toată demersurile pentru a se întoarce în România și să scape de proxeneții care o țineau captivă în Spania, dar a rămas și va rămâne foarte mult timp de acum încolo cu traumele psihice din urma acestei experiențe pe care astăzi mulți o numesc „sclavie modernă”, dar care pare a fi un termen mult prea blând pentru a descrie ceea ce se întâmplă în aceste cazuri.

Vă reamintim pe această cale că în Spania, numărul de telefon 016 poate fi apelat de victime ale violenței domestice 24 de ore din 24 și este disponibil în 51 de limbi, inclusiv limba română. Nu va lăsa nicio urmă pe factura telefonului, dar apelul trebuie șters din registrul de apeluri al telefonului mobil pentru a nu fi văzut de partenerul violent. De asemenea, minorii pot să apeleze la numărul de telefon 900 20 20 10 al Fundației Anar pentru a primi ajutor, iar cetățenii care au asistat la orice tip de agresiune domestică sunt rugați să sune la 112.

Video cu declarațiile româncei aici.