duminică, 21 iulie 2024
Informația fără granițe


VIDEO | Trei români, acuzați în Spania că au dat spargeri de zeci de mii de euro

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 20 mai 2023 Etichete: , , , , , ,

Trei bărbați de naționalitate română sunt cercetați în stare de libertate pentru că ar fi dat spargeri în valoare de zeci de mii de euro dintr-un depozit de băuturi aflat în localitatea spaniolă Sarria din provincia Lugo (comunitatea autonomă Galicia).

După cum relatează publicația locală la Voz de Galicia, Garda Civilă a reușit să-i prindă pe cei trei bărbați despre care se presupune că ar fi comis mai multe jafuri în regiunea sudică a provinciei Lugo, în special în zona din jurul localității Sarria.

Suspecții au fost arestați recent la Madrid. Garda Civilă i-a localizat în capitala Spaniei după câteva luni de investigații. Surse din interiorul anchetei au dezvăluit că hoții făceau parte dintr-o bandă itinerantă care era dedicată acestei activități.

Se presupune că cei trei suspecți au fugit din Sarria după ce au comis mai multe atacuri într-o perioadă scurtă de timp de la începutul acestui an.

Deocamdată nu se știe cu certitudine dacă au acționat și în alte localități din provincia Lugo, dar au fugit din aceasta la scurt timp după comiterea jafului. De atunci, hoții nu au fost reperați până când Garda Civilă i-a localizat recent în Madrid.

Au furat produse de 65.000 de euro

Sâmbătă, 20 mai, Garda Civilă a confirmat printr-un comunicat oficial că au avut informații despre tâlhari încă de „anul trecut”, când aceștia au comis „un jaf într-un depozit industrial de distribuție și vânzare de băuturi alcoolice” din Sarria.

Aceștia au sustras marfă în valoare de 65.000 de euro, pe lângă faptul că în timpul jafului au deteriorat instalațiile existente în depozitul respectiv.

„Pentru a comite infracțiunea, aceștia au acționat purtând glugă, mănuși și îmbrăcăminte sport de culoare închisă și au folosit două dube, una dintre ele fiind folosită pentru a se sustrage de la un eventual control al poliției”, a declarat Garda Civilă.

Hoții au arătat „mare pricepere și profesionalism”, deoarece în prealabil au efectuat o inspecție a locului în care au săvârșit faptele infracționale. Inspecția a pus accent pe neutralizarea sistemului de alarmă din depozit, pentru a preveni declanșarea sa.

După ce au neutralizat alarma, hoții au intrat în incintă prin efracție, „folosind ciocane mari și alte unelte pentru a-și atinge obiectivul în cel mai scurt timp posibil”, a adăugat Garda Civilă.

Eliberați cu anumite condiții

Suspecții au stat în arest până joi, 18 mai, când au mers în instanță. După ce au depus mărturie în fața judecătorului, acesta a decis eliberarea lor deși au fost puși sub acuzație. Cercetarea în stare de libertate a fost posibilă pentru că Parchetul nu a solicitat arestarea lor.

Potrivit unor surse judiciare, conaționalii noștri sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie prin efracție într-un local deschis publicului în timpul orelor în care acesta era închis și asigurat.

Celor trei suspecți le-au fost impuse mai multe măsuri asiguratorii, printre care se remarcă retragerea pașapoartelor, interdicția de a părăsi teritoriul spaniol și obligativitatea prezenței săptămânale în instanță.