vineri, 23 februarie 2024
Informația fără granițe


Virusolog proeminent din Spania: „Pregătiți-vă pentru 2 ani de purtat mască de protecție. Va fi un maraton”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora În evidență Informații utile Știri - vineri, 9 octombrie 2020 Etichete: , , ,

Margarita del Val, directoarea Consiliului Național de Cercetare Spaniol (CSIC) – Salud Global și, totodată, virusolog proeminent în Spania, susține că va mai dura „câțiva ani” până când nu vom mai fi nevoiți să purtăm măști de protecție și că va fi o luptă de durată cu noul coronavirus, informează Daily Mail.

„Vom trece peste asta în câțiva ani, dar nu trebuie să ne așteptăm să fie o cursă de o sută de metri. Va fi un maraton”, a spus virusologul spaniol.

În prezent, Spania este cea mai afectată țară din Uniunea Europeană, iar dr. Margarita del Val a dus de la bun început o luptă aprigă cu politicienii spanioli în privința modului în care a fost gestionată criza sanitară în această țară. Autoritățile spaniole au adoptat vinerea trecută mai multe restricții pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Printre cele mai importante măsuri luate se numără cea de purtarea măștii de protecție și în afara locuinței, precum și limitarea adunărilor la maxim 6 persoane, inclusiv cele în baruri și restaurante.

Cu toate acestea, numărul noilor infecții continuă să crească în Spania, acesta ajungând ieri la 12.423 într-o singură zi, în timp ce decesele provocate de această boală în ultimele 24 de ore au fost 126. Conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, numărul de cazuri de COVID-19 în Spania, cumulate la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, se ridică la 303,3, această țară fiind pe locul 2 în UE în această privință. Locul 1 este ocupat de Republica Cehă cu 374,6 cazuri pe suta de mii de locuitori.

În final, a mai precizat virusologul spaniol, nu putem conta pe o singură măsură de prevenție de acest gen, ci vor fi necesare schimbări în modul de viață pentru a depăși această perioadă de pandemie.

„Trebuie să ne obișnuim cu purtarea măștii și cu luarea unor măsuri pentru o perioadă de vreo doi ani, precum și să le integrăm în viața noastră cotidiană. Nu le dați prea mare importanță, în cele din urmă se vor transforma în ceva util”, a mai adăugat del Val.