marți, 16 aprilie 2024
Informația fără granițe


Zeci de români infectați cu coronavirus la o fermă din Germania. Patronul îi plătește 50 de euro pe zi pe timpul carantinei

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 17 iunie 2020 Etichete: , , , , , ,

Zeci de muncitori români de la o fermă din Bavaria, Germania, au fost depistați pozitivi la infecția COVID1-19, anunță Ministerul Afacerilor Externe din România. Lucrătorii se află acum în carantină, iar angajatorul le plătește acestora atât cazarea și mâncarea, precum și 50 de euro pe zi pentru fiecare.

„Potrivit datelor obţinute de către oficiul consular de la angajator, au fost testaţi toţi angajaţii fermei, iar dintre aceştia 85 cetăţeni români au fost testaţi pozitiv în perioada 28 mai-11 iunie a.c. Toţi cei 85 de angajaţi sunt asimptomatici, fiind plasaţi în carantină. Toate costurile referitoare la cazare şi hrană pe durata carantinei sunt suportate de către angajator, care acordă şi o sumă zilnică de 50 de euro fiecărei persoane”, transmite MAE.

Alți 19 muncitori de cetățenie română, care la sfârșitul lunii mai au fost diagnosticați de asemenea ca fiind pozitivi la infecția cu coronavirus, au terminat perioada de carantină și s-au reîntors în România. Aceștia au fost supuși altor două teste înainte de a ieși din carantină și ambele au fost cu rezultat negativ.

„Totodată, în cazul în care cetăţenii români care au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 îşi vor exprima dorinţa de a reveni în ţară, angajatorul va întreprinde demersurile necesare după expirarea perioadei de carantină şi retestare”, se mai precizează în comunicatul MAE.

În context, MAE precizează că situaţia fermei în cauză este în atenţia Consulatului General al României la Munchen încă de la începutul lunii mai, la data de 6 mai a.c. fiind efectuată şi o vizită la sediul acesteia de către consulul general al României la Munchen. Atât din datele obţinute la faţa locului, cât şi din informaţiile comunicate de către reprezentanţii fermei, a reieşit că sunt respectate condiţiile de igienă şi securitate la locul de muncă, toate mesajele cu privire la normele de igienă fiind afişate şi în limba română.

Instituția română precizează totodată că, până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Munchen nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară în legătură cu această situaţie din partea cetăţenilor români care îşi desfăşoară activitatea la această fermă.

„MAE precizează că, până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Munchen nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară în legătură cu această situaţie din partea cetăţenilor români care îşi desfăşoară activitatea la această fermă”, afirmă reprezentanții ministerului.

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen: 0049 (0)1631927011 şi 0049 (0)1602087789. Totodată, MAE menţionează că numărul de telefon : 0049 (0)1602087789 este disponibil până la data de 30 iunie, fiind vorba despre o linie suplimentară, special creată pentru a raporta situaţii în contextul COVID-19.

DISTRIBUIE