duminică, 21 iulie 2024
Informația fără granițe


Zi de doliu național în Albania după cutremurul în care au murit peste 20 de oameni

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - miercuri, 27 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Zi de doliu astăzi, miercuri 27 noiembrie, în Albania după ce un seism puternic a lăsat în urmă peste 20 de morţi şi sute de răniţi, Echipe internaţionale de salvatori caută în continuare supravieţuitori printre rămăşiţele clădirilor prăbuşite, informează Agerpres.

În urma cutremurului de magnitudine 6,4 care a avut loc marţi, la ora locală 3:54, mai multe clădiri s-au prăbuşit prinzând victimele sub munţi de dărâmături. Epicentrul seismului a fost localizat în Marea Adriatică, la 34 de kilometri nord-vest de Tirana, la o adâncime de 10 kilometri, potrivit Centrului seismologic euro-mediteraneean.

Echipele de salvatori s-au mobilizat toată ziua de marţi, soldaţi, poliţişti şi personal din cadrul Protecţiei Civile căutând printre ruinele clădirilor prăbuşite în oraşele cele mai afectate, situate în apropiere de epicentru, pe coasta Mării Adriatice. Căutările au continuat și pe întuneric, la lumina lanternelor frontale, pentru găsirea supravieţuitorilor.

Autorităţile au mobilizat aproximativ 300 de soldaţi şi circa 1.900 de poliţişti. Ajutorul a venit şi din mai multe ţări europene, fiind trimise echipe din Italia, Grecia, Franţa şi România.

Potrivit Ministerului Apărării din Albania, 22 de persoane au murit în urma seismului violent, majoritatea în oraşul turistic Durres, dar şi în Thumane, la nord de capitala Tirana.

Cutremur în Albania

MAE a transmis, marți, că nu există niciun cetățean român printre victimele cutremurului.

Cetăţenii români afectaţi, precizează MAE, pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Tirana: +355 4 230 31 33; +355 4 230 3104, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +355 694036352.