joi, 30 mai 2024
Informația fără granițe


Ziua Mondială a Sănătății 2020, sărbătorită într-un moment critic pentru umanitate

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - marți, 7 aprilie 2020

La 7 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii, ce are ca scop evidenţierea unei teme de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În acest an, această zi devine un simbol al eforturilor aproape supraomeneşti pe care medicii şi personalul medical din ţările afectate de pandemie le fac pentru a salva vieţi şi pentru a opri răspândirea acestui virus.

Medici şi asistenţi români selectaţi pe bază de voluntariat au plecat astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, pe ruta Bucureşti – Timişoara – Milano, unde vor acţiona timp de 14 zile în sprijinul sistemului medical italian, în lupta cu noul coronavirus.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit, în 1948, prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. 7 aprilie este data la care a intrat în vigoare Convenţia OMS. OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. Ziua mondială a sănătăţii a fost marcată pentru prima dată în 1950.

În ultimii 50 de ani, marcarea Zilei Mondiale a Sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, dar şi schimbările climatice cu repercursiuni asupra sănătăţii. Sărbătoarea este marcată de activităţi care se extind dincolo de ziua în sine şi servesc drept o ocazie de a concentra atenţia mondială asupra acestor aspecte importante ale sănătăţii globale.