luni, 20 mai 2024
Informația fără granițe


1.300 de lucrători de la abatorul din Germania au coronavirus. Jumătate dintre ei sunt români

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România În evidență Prima pagină Știri - duminică, 21 iunie 2020 Etichete: , , , , , ,

Potrivit informațiilor preliminare obținute de către Consulatul General al României la Bonn, conform testelor efectuate până la acest moment, 1.300 de lucrători din cadrul companiei de prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbrück, Republica Federală Germania au fost depistați pozitiv pentru infecția cu COVID-19. Jumătate dintre aceștia sunt români, precizează MAE într-un comunicat remis redacției noastre.

Germania: Lucrătorii români din abatoare sunt plătiți cu sute de euro mai puțin decât cetățenii germani

Focarul de la abatorul din Rheda-Wiedenbrück este unul dintre cele mai mari din Europa, pe lângă cele 1.300 de persoane testate pozitiv la coronavirus, alte 7.000, care au intrat în contact cu acestea, au fost plasate în carantină. În cursul zilei de sâmbătă, 20 iunie, oficiul consular a fost notificat că 17 cetățeni români au părăsit locația de carantină, autoritățile locale făcând demersuri pentru identificarea acestora.

Consulul general al României la Bonn s-a deplasat,  la data de 18 iunie, la sediul companiei în cauză pentru clarificări cu privire la situația lucrătorilor români. Reprezentanții companiei au precizat că aproximativ 50% din persoanele depistate ca fiind infectate sunt cetățeni români (datele urmând să fie confirmate de către Departamentul de Sănătate Publică, după finalizarea analizării tuturor testelor efectuate) iar conducerea companiei, împreună cu autoritățile locale, au decis suspendarea temporară a activității.

MAE precizează că la data de 11 mai, consulul general al României la Bonn a mai efectuat o deplasare la aceeași companie pentru a verifica situația unor lucrători români, ca urmare a unor articole apărute în mass-media, referitoare la cazul unor cetățeni români ale căror documente de identitate ar fi fost reținute de către angajator. La acea dată, angajatorul a comunicat că la compania în cauză își desfășoară activitatea 6.000 de cetățeni români, iar la acel moment nu existau suspiciuni privind existența unor cazuri de infectare cu virusul COVID-19 printre lucrătorii companiei în cauză.

Autoritățile districtului Gütersloch au luat măsuri pentru izolarea zonei afectate, iar dacă situația rezultată în urma testărilor o va impune, se vor lua măsuri de instituire a carantinei pentru întregul teritoriu al districtului. MAE menționează că, pe fondul evoluției situației, în cursul zilei de astăzi va avea loc o reuniune la nivelul autorităților de land la care vor participa și reprezentanți ai Consulatului General al României la Bonn.