fbpx
luni, 23 mai 2022
Informația fără granițe


Acord între România și Spania pentru eliminarea dublei impozitări a cetățenilor români rezidenți într-una sau în ambele țări

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora În evidență Știri - miercuri, 9 decembrie 2020 Etichete: , , , , , , ,

La 14 ianuarie 2021 va intra în vigoare Convenția dintre România şi Regatul Spaniei pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi prevenirea evaziunii fiscale şi a evitării plății impozitelor. Această Convenție actualizează prevederile tratatului anterior, semnat între cele două state în anul 1979, precizează Ambasada României în Spania într-un comunicat.

Convenția, care încorporează standardele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, se aplică persoanelor rezidente într-una sau în ambele țări semnatare. Impozitele acoperite în această Convenție sunt:

  • În România: impozitul pe venit (pentru persoane fizice) și impozitul pe profit (pentru persoane juridice);
  • În Spania: impozitul pe venitul persoanelor fizice (IPRF), impozitul pe veniturile societăților (Impuesto sobre la Renta de Sociedades) și Impozitul pe venitul nerezidenților (Impuesto sobre la Renta de No Residentes).

Câteva prevederi de interes pentru cetățenii români rezidenți în Spania:

- Continuarea articolului după publicitate -
  • Veniturile obținute de cetățenii români rezidenți în Spania din proprietăți imobiliare situate în România (chirii, vânzare de imobile sau terenuri, arendă etc.) se impozitează doar în România.
  • Veniturile obținute de cetățenii români rezidenți în Spania din dividende în România se impozitează în Spania. Totuși, în România se impune o reținere la sursă de 5%, care se poate deduce din impozitul datorat în Spania (credit fiscal).
  • Veniturile obținute de cetățenii români rezidenți în Spania din redevențe în România se impozitează în Spania. Totuși, în România se impune o reținere la sursă de 3%, care se poate deduce din impozitul datorat în Spania (credit fiscal).
  • Veniturile obținute de cetățenii români rezidenți în Spania din dobânzi în România se impozitează, ca principiu, în Spania, iar România poate impune o reținere la sursă de 3%, care se poate deduce din impozitul datorat în Spania (credit fiscal). Totuși, deoarece legislația spaniolă nu prevede un impozit cu reținere la sursă în cazul dobânzilor, în Protocolul anexat Convenției se prevede reducerea la zero a cotei de impozit de 3% reținut în România, până când și Spania introduce un astfel de impozit în legislația internă.

Prin noua convenție se reglementează și impozitarea veniturilor sub formă de salarii și pensii, a veniturilor obținute de studenți, practicanți, artiști și sportivi, precum și a veniturilor obținute din câștiguri de capital.

Versiunea Convenției în limba română: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Conventii/Spania2.html;

Versiunea Convenției în limba spaniolă: https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2020-15493;

Pentru informații suplimentare ne puteți scrie la madrid.economic@mae.ro.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi