miercuri, 18 septembrie 2024
Informația fără granițe


Ați mai pleca la muncă în străinătate dacă ați putea da timpul înapoi? Răspunsurile românilor emigranți

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Prima pagină - duminică, 25 februarie 2024 Etichete: , ,

Ați mai pleca sau nu la muncă în străinătate? Această întrebare rămâne una frecventă și aduce în prim-plan o serie de experiențe și păreri diverse ale celor care au ales să-și caute un trai mai bun departe de România.

Comentariile și părerile exprimate la întrebarea noastră de către cei care au trăit sau trăiesc încă în străinătate oferă o perspectivă interesantă asupra acestui subiect.

Pentru unii, precum Dana P., întoarcerea definitivă în țară a fost o alegere fericită. După ani de dor și suferință, ea și-a regăsit în sfârșit liniștea și împlinirea în România. „Eu am plecat din România în 1985, n-am crezut că dorul de tot ce-i românesc, când ești departe de țară, doare așa tare. M-am întors definitiv acasă în 2005 și nu regret deloc.”

Cu toate acestea, nu putem ignora faptul că pentru mulți alții, cum ar fi Victor D., plecarea a fost motivată de dezamăgirea față de situația din țară. Indiferența autorităților și nesimțirea din jur i-au determinat să caute un mediu mai propice în străinătate, unde natura și valorile personale sunt respectate.

„Da, aș fi plecat acum 30 de ani dacă aș putea să dau timpul înapoi, dar am plecat în 2017 exasperat de nesimțirea și indolența din jur. Eu am fost și sunt un iubitor al naturii. Am călătorit extrem de mult în România. Când vedeam atâtea gunoaie nu mă abțineam să nu fac anchete și să îi reclam pe cei care le făceau. Autoritățile îmi răspundeau cu indiferență și neputință. Nu am mai putut să rezist într-o astfel de țară.”

Ramona V. subliniază că plecarea în străinătate a fost o salvare pentru ea și familia sa, deoarece altfel ar fi fost limitați de condițiile economice reduse din țară. „Da, am pleca din nou chiar dacă am putea da timpul înapoi pentru că măcar ața putem fi de folos copiilor, ajutându-i.”

În cele din urmă, există și vocea care subliniază că indiferent unde ne-am afla, munca este necesară. Wanda K. și Maricica P. atrag atenția asupra faptului că trebuie să depunem efort și să muncim, indiferent de locație. Important este să găsim un echilibru între muncă și satisfacții personale.

Maricica a transmis următorul mesaj:

„Oriunde trebuie să muncești, însă nu oriunde ai și satisfacții. Îmi pare rău că nu am avut ocazia să plec mai devreme. Am prins doar 15 ani vechime în afară. Dacă cei 31 ani de vechime din țară erau în afară și cei din afară în țară lucrurile stăteau altfel. Însă nu mă plâng. Bunul Dumnezeu să îmi dăruiască sănătate să pot să mă bucur de familie, restul nu mai contează! Sănătate tuturor și o zi cât mai frumoasă!”

Alegerea de a pleca la muncă în străinătate este una individuală și depinde de contextul și prioritățile fiecărui individ

Nu putem generaliza și nici nu există un răspuns unic potrivit pentru toată lumea. Fiecare persoană trebuie să ia în considerare propria situație, obiectivele personale și valorile pentru a decide ce este mai potrivit pentru ea.

Fie că alegem să plecăm sau să rămânem în țară, important este să respectăm alegerile și experiențele celorlalți. Fiecare are propriile motivații și circumstanțe după care își ghidează decizia.

Este important să ne aducem aminte că plecarea în străinătate nu este doar despre câștigurile materiale, ci și despre dezvoltare personală, experiențe noi și conexiuni interculturale. Este o oportunitate de a învăța, de a ne adapta și de a ne deschide mintea și inima către alte culturi și moduri de viață.

Totuși, nu putem ignora nici provocările și sacrificiile pe care le implică viața în străinătate. Separarea de familie și prieteni, adaptarea la o limbă și cultură diferite, sentimentul de inadaptare pot reprezenta obstacole dificile de depășit.

Indiferent de decizia pe care o luăm, este important să fim conștienți de avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni. Trebuie să evaluăm în mod realist perspectivele de dezvoltare profesională și personală atât în România, cât și în străinătate.

În cele din urmă, nu există un răspuns definitiv la întrebarea dacă ar trebui să mai plecăm sau nu la muncă în străinătate.

Este o decizie personală care trebuie luată în funcție de contextul individual și de aspirațiile personale. Important este să ne ascultăm inima și rațiunea și să ne ghidăm după ceea ce ne face fericiți și împliniți.