vineri, 3 mai 2024
Informația fără granițe


Austriecii impresionați de ouăle de Paște pictate de o româncă: „Un adevărat festin artistic cu ocazia Sărbătorilor Pascale”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - duminică, 11 aprilie 2021 Etichete: , , , , , , ,

Elena Lapujean, o româncă din Austria în vârstă de 64 de ani, i-a impresionat pe austrieci prin talentul său în pictarea ouălor de Paște și nu numai. Ziarul austriac Kronen Zeitung a decis astfel, cu ocazia Paștelui catolic, să-i dedice un articol conaționalei noastre pe care-l redăm în limba română în cele ce urmează.

Indiferent dacă sunt imagini, pereți sau ouă de Paște, scrie publicația austriacă, pictura a fost pasiunea principală a Elenei încă din copilărie. Doamna, în vârstă de 64 de ani și originară din România, își decorează tot apartamentul cu sute de ouă în perioada Paștelui.

Elena Lapujean în timp ce pictează ouăle de Paște. Foto: krone.at

Elena Lapujean aplică pensula lungă și de culoare neagră cu atenție pe ou. Jumătate din acesta strălucește deja în auriu, iar florile roz aplicate au aceeași culoare ca oja strălucitoare a doamnei.

„Încă din perioada în care eram elevă participam la cursuri de pictură. În prima mea lucrare am pictat un trandafir albastru. Îmi place în mod special să pictez lucruri care nu există în natură“, menționează artista română.

Câteva dintre ouăle de Paște pictate de Elena. Foto: krone.at

Elena locuiește în Salzburg de 31 de ani și lucrează în prezent ca asistentă medicală în domeniul geriatriei. Cealaltă pasiune a ei, pe lângă pictură. Cu mulți ani în urmă, doamna în vârstă de 64 de ani a descoperit vopsitul ouălor de Paște, mai scriu austriecii. Apartamentul ei este plin de ouă de diferite dimensiuni, culori și modele.

„În total, ar trebui să fie 300 până la 400 de piese“, zâmbește Elena aruncând o privire în camera de zi.

Foto: krone.at

Vopsitul ouălor nu are doar o conotație artistică pentru românca noastră.

„Pentru mine, ouăle de Paște și sărbătoarea în sine reprezintă un semn al speranței și al credinței. Tocmai în aceste momente dificile avem nevoie de și mai multă speranță și credință“, accentuează ea.

Totodată, Paștele durează mai mult pentru ea decât pentru mulți dintre noi.

„Sărbătoresc Paștele cel puțin o lună pe an. Aproximativ la patru săptămâni după
Paștele catolic are loc Paștele ortodox.“

Mama Elenei a fost de religie catolică, iar tatăl ei era ortodox.

„Acest mod de viață este normal pentru mine, așa am crescut de mică. Aș dori să transmit această tradiție copiilor și nepoților mei“, conchide Elena.

DISTRIBUIE