sâmbătă, 30 septembrie 2023
Informația fără granițe


Avion cu 150 de muncitori agricoli români așteptat să aterizeze astăzi în Marea Britanie

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - joi, 16 aprilie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Cel puțin șase curse aeriene sunt programate să zboare din estul Europei spre Marea Britanie între jumătatea acestei luni și sfârșitul lunii iunie pentru a transporta muncitori agricoli care vor participa la culegerea culturilor de fructe și legume, s-a anunțat joi, 16 aprilie, pe site-ul televiziunii britanice BBC.

„Air Charter Servicei (comapanie aeriană – n.r.) a declarat pentru BBC că primul zbor va ateriza joi, la Stansted, cu 150 de muncitori români”, scrie sursa citată.

Compania aeriană spune că acest zbor este primul dintre cele șase care urmează să fie efectuate între mijlocul lunii aprilie și sfârșitul lunii iunie. Asta în timp ce Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale din Marea Britanie susține că încurajează cetățenii britanici „să ajute la culegerea recoltelor”.

Fermierii britanici au avertizat recent că există riscul ca toate culturile să fie lăsate să putrezească pe câmp din cauza lipsei de lucrători sezonieri care, înainte de criza provocată de coronavirus, veneau din Europa de Est. Derek Wilkinson, directorul general al diviziei Sandfield Farms de la G’s Fresh, a declarat pentru BBC că cei 150 de lucrători care vor ateriza astăzi Stansted și care provin din estul României vor fi duși cu autobuzul către fermele din East England pentru a culege salată.

Firma susține că a lucrat îndeaproape cu serviciul public de sănătate pentru a organiza transportul lucrătorilor români în condiții de siguranță, iar aceștia vor fi supuși unei verificări complete la sosirea în Marea Britanie. Dacă se vor afla printre ei persoane cu temperatură ridicată, acestea vor fi puse în carantină.

Conform celor relatate de Wilkinson, afacerea lui are nevoie de 3.000 de lucrători sezonieri, cei mai mulți dintre ei fiind necesari în luna mai, la începutul recoltei de ceapă de primăvară, urmată apoi de cultura de mazăre și fasole în iunie. El a adăugat că firma pe care o conduce a avut de asemenea un răspuns bun la o campanie de recrutare destinată lucrătorilor locali. Până în prezent, 500 de britanici și-au arătat interesul de a lucra în agricultură.

Muncitorii destinați Marii Britanii vor fi îmbarcați în avion de la Iași după ce le va fi verificată temperatura și după ce vor complete un formular de sănătate. Conform BBC, odată ce vor coborî din avion, aceștia vor fi duși de la aeroport cu microbuze către fermele britanicilor.

- Continuarea după publicitate -

Compania Air Charter Service a organizat deja zboruri pentru lucrătorii sezonieri în alte țări. Aceasta a dus în ultimele săptămâni în Germania 1.000 de muncitori din Bulgaria și România, mai precizează sursa citată.

DISTRIBUIE