marți, 26 septembrie 2023
Informația fără granițe


Biletul de avion, mai ieftin ca bagajul. „Am plătit 150 euro bagajul de cală, a fost mai mult decât biletul de avion”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Informații utile Prima pagină Știri - vineri, 14 iulie 2023 Etichete: , , , , , , , ,

Companiile aeriene au dezvoltat în ultimii ani o strategie de prețuri numită „unbundling”, care presupune separarea costurilor diferitelor servicii care erau înainte incluse în prețul biletului. Scopul principal al acestui model este de a oferi pasagerilor flexibilitatea de a plăti doar pentru serviciile de care au nevoie și pentru a păstra prețurile biletelor cât mai scăzute posibil.

Deși la prima vedere pare că economisim bani, modelul de tarifare „unbundled” poate duce la costuri suplimentare neașteptate. Serviciile precum bagajul de cală sau prioritatea la îmbarcare sunt adesea mai costisitoare, astfel încât totalul poate depăși prețul inițial al biletului.

„Am văzut cazuri când biletul de avion era 35 euro dus – întors și bagajul de cală 120 euro. Păi de 120 de euro îmi cumpăr tricouri din străinătate, de doi euro bucata, și când plec le las acolo. Faceți calculul, eu zic că merită”, a declarat un turist.

„Eu am plătit 150 euro bagajul de cală, a fost mai mult decât biletul de avion. Folosiți rucsac, că ieșiți mai bine, chiar dacă se sesizează că dimensiunea este mai mare, se plătește 10-20 euro în plus”, este sfatul unui pasager.

„Nu prea ai nevoie de bagaj de cală dacă ai priority, îți poți lua o geantă de mână și un troler mic, dar dacă ai un rucsac încăpător intră foarte multe haine estivale. Eu cel puțin când merg cu avionul urăsc să am multe bagaje și prefer rucsacul, nu de alta dar trebuie să cărăm și bagajul copilului” , a afirmat un turist citat de Adevărul.

Există mai multe motive pentru care aceste costuri pot fi atât de ridicate. Unul dintre acestea este că bagajele necesită manipulare fizică, implicând astfel costuri cu personalul, cu echipamentele și cu spațiul de depozitare. De asemenea, bagajele de cală pot adăuga greutate suplimentară la avion, ceea ce înseamnă consum mai mare de combustibil.

Priority – Prioritatea la îmbarcare este văzută ca un serviciu premium, care permite pasagerilor să se îmbarce înaintea celorlalți și adesea să aibă acces la spațiu suplimentar pentru bagajul de mână. În viziunea companiilor aeriene, acesta este un serviciu pentru care pasagerii sunt dispuși să plătească extra.

- Continuarea după publicitate -

În concluzie, aceste tarife sunt o sursă importantă de venit pentru companiile aeriene, ajutându-le să mențină prețurile biletelor de bază cât mai accesibile.

Este recomandat să vă planificați cu atenție călătoria, să vă informați bine despre politica de bagaje a companiei aeriene și să încercați să optimizați cât mai mult posibil ce aveți nevoie să luați cu voi, pentru a evita costuri suplimentare neașteptate.

DISTRIBUIE