vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Comisarul european desemnat cu „locuri de muncă” respinge ideea unui salariu minim la nivel european

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - miercuri, 2 octombrie 2019 Etichete: , , , , , , ,

Nicolas Schmit, comisarul european desemnat cu „locuri de muncă”, a declarat marți că nu intenţionează să introducă un salariu minim la nivel european, transmite Agerpres.

Între 30 septembrie și 8 octombrie, au loc la Bruxelles audierile în comisiile parlamentare de specialitate ale comisarilor desemnaţi pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeană. Nicolas Schmit, din Luxemburg, fost membru al Parlamentului European şi fost ministru pentru ocuparea forţei de muncă la nivel naţional, va prelua responsabilitatea portofoliului numit „locuri de muncă”. El a fost audiat marţi în Comisia Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale (EMPL) şi în Comisia Afaceri Economice şi Monetare (ECON).

- Continuarea după publicitate -

Nicolas Schmit, prezentând prioritățile sale în timpul audierii, a afirmat că va lupta pentru implementarea unor standarde minime menite să reducă disparităţile privind veniturile la nivelul UE, dar a insistat că salariile minime nu pot fi la fel peste tot. „În niciun caz nu vreau crearea unui cadru european pentru salarii minime”, a dat asigurări Schmit.

La data de 1 ianuarie 2019, salariul minim varia conform datelor Eurostat de la 286 de euro, în Bulgaria, la 2.071 de euro în Luxemburg. Țările în care nu există un salariu minim pe economie sunt Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

Cel mai mic salariu minim este în Bulgaria, cu un nivel brut de 286 euro. Nouă state membre, aflate toate în estul continentului, se încadrează între 400 de euro şi 600 de euro pe lună: Letonia (€430), România (€446), Ungaria (€464), Croatia (€506), Cehia (€519), Slovacia (€520), Polonia (€523), Estonia (€540) şi Lituania (€555).

- Continuarea după publicitate -