vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Companie de transport europeană cu sute de șoferi români angajați, acuzată de concurență neloială și dumping social

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Știri - joi, 10 septembrie 2020 Etichete: , , , , , , , , , , ,

Compania europeană de transport internațional Jost Group, unde sunt angajați sute de șoferi români, a fost dată în judecată pentru dumping social și concurență neloială de către sindicatul CSC Transcom din Belgia.

Compania belgiană Jost Grup deține o firmă de transport la Cluj-Napoca numită Skiptrans. Șoferii lucrează în străinătate, dar sunt plătiți cu salarii conform legislației din România

CSC Transcom a comparat costurile medii pe lucrător și se pare că salariul plătit în România de Skiptrans reprezintă doar 15% din salariul mediu plătit în Belgia în același sector.

Jost Group este așadar acuzată de sindicatele belgiene că folosește șoferi români pentru serviciile sale plătind acestora o retribuție mult mai mică decât firmele europene concurente și punându-le la dispoziție angajaților români condiții de cazare deplorabile, fără respectarea măsurilor și normelor specifice prevenirii răspândirii infecției de Covid-19.

Roberto Parillo, responsabil general cu transportul rutier și logistic în cadrul sindicatului CSC Transcom, susține că firma de transport Jost Group închiriază, o dată la 15 zile, în diminețile de duminică, un avion între București și Maastricht: „Acest avion transportă la fiecare două săptămâni în jur de 160 – 180 de lucrători români”. Odată ajunși la Maastricht, românii sunt duși cu autocarul până la barăci, la sediul companiei din Herstal, în apropiere de Liège. „Îi putem întâlni apoi la volanul camioanelor firmei de transport, pe șoselele belgiene, dar și pe cele internaționale”, scrie rtbf.be.

Condiții sanitare deplorabile

Șoferii belgieni au apelat la sindicat, revoltați să vadă „că sunt șomeri din motive care țin de Covid-19, în timp ce alți șoferi sunt activi și lucrează” spune Roberto Parillo care denunță condițiile de viață ale șoferilor români în barăcile din Herstal, unde „sunt exploatați, insultați și au doar trei dușuri și două toalete la dispoziție”. În ceea ce privește măsurile de prevenire legate de Covid-19, acestea, afirmă el, „sunt inexistente”. De asemenea, Parillo acuză Jost Group de concurență neloială și dumping social. „Nu respectă nici regulile europene, nici pe cele belgiene.”

Șoferii români ar trebui plătiți cu salarii stipulate de normativa belgiană, însă Jost Group profită și exploatează lucrătorii: „Se plătesc între 550 și 600 de euro brut pe lună, plus 50 până la 55 de euro pentru o zi de muncă, însă această sumă suplimentară este plătită la negru! În Belgia, un șofer costă
angajatorul între 4.500 și 5.000 de euro pe lună”, a specificat reprezentantul CSC Transcom.

Avocații companiei Jost Group și ai firmei de transport Skiptrans din România au răspuns astfel acuzațiilor:

„Condițiile de muncă și cazare invocate de organizația sindicală, precum și condițiile de plată ale salariului, sunt din nou o chestiune de pură defăimare.”

Jost Group nu este pentru prima dată chemată în fața justiției, la sfârșitul lunii februarie 2019, procurorii din Belgia au decis confiscarea a sute de camioane româneşti folosite în Belgia pentru o fraudă de 65 de milioane de euro. Aproape toate camioanele erau înmatriculate în România şi conduse de şoferi români. O mică parte dintre ele erau înmatriculate în Slovacia. Folosind camioane româneşti şi şoferi români, Jost Group a realizat active ilegale de 55 de milioane de euro şi o fraudă de 65 de milioane de euro, au anunţat procurorii belgieni.

DISTRIBUIE