luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Concert extraordinar în Italia susținut de corul Arpeggio, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște

Scris de: Daniela Stoica , înv Cultură Evenimente Muzică - marți, 4 aprilie 2023

Corul feminin Arpeggio din Roma, împreună cu maestrul Gian Luigi Zampieri, va susține pentru al doilea an consecutiv un concert extraordinar de Paște intitulat „Non est hic”.

Evenimentul va avea loc pe 12 aprilie 2023, în biserica barocă „Santa Maria in Portico in Campitelli” din Roma, sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană și al Accademiei di Romania in Roma, și va fi deschis de Fabiola Gîrneață, cercetătoare în antropologie juridică la Universitatea La Sapienza din Roma.

- Continuarea după publicitate -

Corul Arpeggio din Roma

Concertul va fi împărțit în două părți

În prima parte, corul Arpeggio va interpreta cântece emblematice din tradiția ortodoxă, iar Maestrul Gian Luigi Zampieri va recita fragmente din Triod, una dintre cărțile liturgice din timpul Săptămânii Mari.

- Continuarea după publicitate -

În a doua parte a concertului, corul feminin va fi acompaniat la orgă de către Maestru.

Programul concertului va cuprinde lucrări corale de o profundă sensibilitate, care vor povesti și caracteriza această perioadă a anului prin rugăciune, narațiune, meditație și introspecție. Artiștii și publicul vor parcurge împreună Săptămâna Patimilor și vor încheia această călătorie spirituală cu triumfătorul Tropar Pascal pe notele lui Nicolae Moldoveanu, Gavriil Musicescu și Ioan D. Chirescu.

„Non est hic” sunt cuvintele pe care îngerul le spune celor trei femei care au ajuns la mormântul lui Iisus, invitându-le apoi să anunțe tuturor că Hristos a înviat. Concertul va fi o ocazie de a ne aminti de acest moment crucial, plin de speranță și spaimă în același timp, într-o perioadă plină de incertitudine.

Fabiola Gîrneață, cercetătoare în antropologie juridică pentru drepturile omului, pluralism religios, justiția mediului și patrimoniu cultural la Universitatea La Sapienza din Roma, va introduce concertul prin o reflecție asupra reprezentării antropologice a Învierii între învățătura catehetică și tradiția populară.

Concertul se va desfășura sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană și al Accademiei di Romania in Roma, iar partenerii media sunt Radio Romania International, Radio Romania Actualități, Rotalianul – Revista romanului din Italia, Jurnal de Emigrant, Abitare a Roma.

- Continuarea după publicitate -

Corul Arpeggio din Roma

Corul Arpeggio este alcătuit din șase voci feminine și a luat naștere la Roma cu scopul de a reuni românii din Italia și de a răspândi arta corală în comunitate

Corul a organizat peste 100 de concerte gratuite în biserici cu slujbă în limba română, indiferent de confesiune, în centre culturale și instituții românești din Italia. De șase ani, organizează festivalul coral internațional Roots Fest, în colaborare cu Academia Română, pentru a reuni sub semnul muzicii corale, melomani, profesioniști, reprezentanți ai comunității, biserici și instituții.

Corul Arpeggio din Roma alături de ambasadorul României în Italia Gabriela Dancău

În anul 2022, corul a susținut un turneu muzical de mare succes împreună cu M. Gian Luigi Zampieri și naista Andreea Chira în Roma, Amelia, Madrid și Viena, reprezentând România la ExpoMilano 2015 și participând încă de la începuturi la festivaluri internaționale, precum „Festival dell’Avvento” la Roma sau „Festivalul Internațional Ioan D. Chirescu” la Cernavodă.

- Continuarea după publicitate -