vineri, 26 aprilie 2024
Informația fără granițe


Condiții de călătorie în Spania pe timpul stării de urgență și cât va dura aceasta

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Fără categorie Știri - vineri, 15 mai 2020 Etichete: , ,

Conform celor relatate de Ministerul Afacerilor Externe pe site-ul oficial al instituției, Spania a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul din data de 15 martie și a fost ulterior prelungită de patru ori. Potrivit sursei citate, starea de urgență din Regatul Spaniei va dura până în noapte de 23 spre 24 mai.

În prezent, guvernul spaniol a impus anumite restricții pentru cei care vor să călătorească în această în țară, cea mai importantă fiind carantina la care vor fi supuse persoanele care intră în Spania.

„Începând cu data de 15 mai 2020, ora 00.00, toate persoanele care sosesc în Spania din străinătate vor intra în carantină pentru o durată de 14 zile. Carantina se va efectua la adresa de domiciliu sau cazare. Deplasările se vor limita la aprovizionarea cu alimente, produse farmaceutice si bunuri de primă necesitate, primirea de asistență medicală dacă este necesar sau în caz de forță majoră. Purtarea măstii este obligatorie în cazul acestor deplasări. De asemenea, cei vizați au obligația de a lua toate măsurile de igienă si prevenție a răspândirii virusului, în special în relația cu ceilalți colocatari. Sunt exceptați de la măsura carantinei lucrătorii transfrontalieri, transportatorii, personalul de bord si personalul sanitar activ.”, transmite MAE.

Această măsură va fi menținută pe toată durata stării de urgență din Spania, se mai precizează. Totodată, următoarele măsuri au fost luat de guvernul spaniol la punctele de trecere a frontierei:

  • Se mențin controalele la punctele de trecere a frontierelor cu Portugalia și Franța până la 24 mai, ora 00.00.
  • Guvernul spaniol a luat decizia reintroducerii controalelor la punctele de trecere a frontierelor terestre, începând cu 17 martie, ora 00.00. Este permisă doar intrarea pentru cetățeni spanioli, cetățeni străini rezidenți sau lucrători transfrontalieri, precum și pentru transportul de mărfuri și cazuri de forță majoră justificate cu documente. Aceste măsuri nu afectează ieșirea de pe teritoriul statului spaniol.
  • Este restrâns accesul călătorilor la frontierele externe, în porturile și aeroporturile spaniole, începând din 23 martie. Este permisă intrarea doar pentru cetățenii spanioli, rezidenți sau lucrătorii transfrontalieri, cât și pentru transportul de mărfuri și cazuri de forță majoră justificate cu documente. Aceste măsuri nu afectează ieșirea de pe teritoriul statului spaniol.
  • Sunt închise temporar punctele terestre de frontieră din Ceuta și Melilla, începând cu 23 martie.
  • Guvernul spaniol a decretat, conform recomandărilor UE, prelungirea până la 15 mai a restricțiilor temporare impuse călătoriilor neesențiale din țări terțe către Uniunea Europeană și țările asociate Schengen în vederea evitării răspândirii contagierii cu COVID-19.

Odată intrați în Spania, trebuie să țineți cont de asemenea de anumite măsuri care au fost aplicate pe plan intern în Spania. Dintre acestea enumerăm:

  • Sunt interzise deplasările pe întreg teritoriul țării, cu unele excepții: pentru a reveni la domiciliu, între domiciliu și locul de muncă, pentru necesități medicale, pentru aprovizionare cu alimente, bunuri de primă necesitate și combustibil, la entități financiar-bancare, pentru a îngriji persoane aparținând unor categorii vulnerabile.
  • Este extinsă la nivel național măsura de suspendare a tuturor cursurilor școlare și a tuturor activităților educaționale.
  • Este extinsă la nivel național măsura închiderii agenților comerciali precum restaurante, cafenele, terase, menținându-se posibilitatea livrării comenzilor la domiciliu.
  • Este extinsă la nivel național măsura închiderii de spații precum săli de spectacol, centre sportive, parcuri etc.
  • Este interzisă desfășurarea de activități publice civile cu caracter cultural, sportiv și religios.
  • Este redus transportul public urban cu 50% si cel interurban cu 66%.
  • Este suspendată activitatea instanțelor de judecată.
  • Autoritățile pot închide traficul rutier pe anumite drumuri naționale.
  • Nu se vor închide frontierele naționale.
  • Forțele de ordine sunt autorizate să efectueze controale asupra persoanelor, vehiculelor și spațiilor private pentru a verifica dacă sunt respectate aceste reguli;
  • Autoritățile pot rechiziționa bunuri, spații și mijloace de producție pentru a asigura aprovizionarea cu produse de primă necesitate; autoritățile pot impune sarcini obligatorii angajaților din sectorul public.
  • Se vor lua măsuri pentru asigurarea furnizării de utilități publice și pentru protejarea infrastructurilor critice.
  • Ca urmare a unei noi măsuri economice adoptate de către guvernul spaniol, 12 sectoare economice, printre care brutăriile, frizeriile, cabinetele stomatologice, agențiile de publicitate, vor putea solicita suspendarea timp de șase luni, fără dobândă, a contribuțiilor sociale pentru lunile mai, iunie și iulie.
  • Se impune menținerea unei distanțe de siguranță de un metru față de alte persoane pentru a preveni contagierea.
  • Începând cu 13 aprilie, este permisă reluarea activității de către lucrătorii din sectoarele așa numite „neesențiale”. În acest sens, Exectutivul a publicat un „Ghid pentru bune practici la locul de muncă”, în vederea prevenirii răspândirii virusului Sars-COV-2.

Ieșirea din starea de urgență

În data de 28 aprilie, Guvernul spaniol a anunțat un plan de relaxare cu privire la restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. Măsurile de relaxare vor fi graduale, extinse în 4 faze, asimetrice (pe provincii/insule și NU pe regiuni autonome) și coordonate. Calendarul nu este definit anticipat, urmând a fi anunțat treptat pe baza unor indici medico-sanitari (situația epidemiologică și capacitatea ATI) evaluați de Ministerul Sănătății spaniol, precum și în baza unor parametri socio-economici și de mobilitate. Folosirea măștilor de protecție este recomandată pe durata tuturor celor patru faze.

Ieșirea completă din carantină așadar se va efectua în patru faze:

  • Faza 0 – de pregătire, în care Spania se află deja, permite activitățile în aer liber ale minorilor însoțiți, funcționarea restaurantelor în regim takeaway, efectuarea de antrenamente de bază pentru sportivi profesioniști în bazele sportive, activitățile sportive individuale în anumite intervale orare (începând cu 2 mai).
  • Faza 1 (începând cu 11 mai, provinciile care se califică potrivit indicilor de mai sus) – deschiderea magazinelor mici (nu și a centrelor comerciale mari), cu orare speciale pentru vârstnici de peste 65 de ani, deschiderea de terase, hoteluri (cu excepția spațiilor comune), cu garantarea distanței de siguranță, deschiderea lăcașelor de cult cu grad de ocupare de max. 1/3. Lista regiunilor care vor putea trece la faza 1 de relaxare, începând de luni, 11 mai: Țara Bascilor; Andaluzia (cu excepția Malaga și Granada); Galiția; Aragon; Navarra; La Rioja; Extremadura; Asturia; Insule Canare; Cantabria; Insule Baleare; Murcia; Melilla; Ceuta.
  • Faza 2 – deschiderea restaurantelor pentru serviciul la mese, cu grad de ocupare de max. 1/3, cu garantarea distanței de siguranță, deschiderea teatrelor si cinematografelor cu grad de ocupare de max. 1/3, cu participare de până la 50 de persoane, deschiderea lăcașelor de cult, evenimente în aer liber cu participarea a max. 400 de persoane, deschiderea centrelor educative pentru minori de până în 6 ani ai căror părinți lucrează. Cursurile școlare vor reîncepe în luna septembrie.
  • Faza 3 – deschiderea restaurantelor pentru serviciul la mese, cu grad de ocupare de max. 1/2, cu garantarea distanței de siguranță de 2 m etc.

Informații utile pentru românii stabiliți în Spania

În atenția cetățenilor români aflați deja în Spania și interesați să lucreze în sectorul agricol, informații utile pot fi accesate aici – https://madrid.mae.ro/local-news/2238

Ghidul lucrătorului român în Spania este disponibil aici: http://madrid.mae.ro/local-news/2243

Măsuri de prevenție a riscurilor de sănătate si securitate în muncă prin expunere la Covid-19: https://madrid.mae.ro/node/2249

Alte informații utile pe probleme de muncă si în materie socială: https://madrid.mae.ro/local-news/2234https://madrid.mae.ro/local-news/2248

Alte măsuri de protecție a persoanelor vulnerabile în contextul crizei provocate de COVID-19: se admite solicitarea de credite pentru plata chiriei a persoanelor care au rămas fără venituri; ajutoare economice (70% din totalul cotizat la stat) pentru îngrijitoarele de la domiciliu care și-au pierdut slujba, un ajutor de 430 de euro pe timp de o lună pentru sezonierii care nu au cotizat suficient pentru a avea dreptul la șomaj.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă lucrătorilor, cetățeni români, care se află la acest moment în Spania ca, în cazul în care întâmpină probleme legate de contractele de muncă, să aibă în vedere următoarele demersuri:

Lucrători cu contracte de muncă în derulare:

Angajații care au un contract de muncă în derulare sunt sfătuiți să își contacteze angajatorul pentru a se informa cu privire la deciziile luate de acesta în contextul măsurilor anunțate de autoritățile spaniole.

Măsurile adoptate de Guvernul spaniol prevăd următoarele:

  • reducerea programului de muncă, dacă nu este posibilă munca la distanță;
  • facilitarea muncii de la domiciliu (teletrabajo);
  • încadrarea infectării cu COVID-19 în categoria bolilor profesionale și echivalarea contaminării sau stării de carantină impuse pentru COVID-19 cu incapacitate temporară provocată ca urmare a unui accident de muncă, situație ce permite încasarea unor compensații materiale mai mari de către angajat;
  • facilitarea ERTE (șomaj tehnic), pe durata căruia lucrătorul va primi prestația pentru șomaj, fără a se lua în considerare perioadele cotizate, care vor putea fi valorificate integral ulterior, în cazul unei viitoare concedieri după normalizarea situației.

Lucrătorii pe cont propriu (autónomos) pot beneficia de facilitarea accesului la prestația pentru încetarea activității, acordată pe durata crizei, iar timpul de acordare nu va influența dreptul de acordare a acestei prestații ulterior, după încetarea crizei, dacă persoana va fi în situația de a o solicita.

Lucrători cu contracte de muncă finalizate:

Persoanele pentru care perioada contractuală a expirat au următoarele posibilități:

  • încasarea drepturilor derivate din încheierea contractului de muncă și a celor de șomaj cuvenite, conform perioadei de cotizare;
  • cei care nu și-au recuperat în totalitate drepturile legate de raporturile de muncătrebuie să se adreseze inspectoratelor teritoriale de muncă sau autorităților locale competente (garda civilă/poliție, după caz), înainte de a părăsi teritoriul Spaniei, pentru a semnala aspectele problematice legate de derularea/încheierea contractului de muncă.
DISTRIBUIE