luni, 29 mai 2023
Informația fără granițe


Copii români scoși din țară cu procuri notariale false. Poliția de Frontieră Română anchetează cazul

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - vineri, 20 ianuarie 2023 Etichete: , , , , , , , , ,

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă din București au depistat, cu ocazia derulării formalităţilor de frontieră, mai multe persoane care au prezentat la control procuri notariale false pentru minorii pe care îi însoţeau, anunță Poliția de Frontieră Română.

Cu ocazia cercetărilor s-a constatat că cei în cauză, părinţii sau rudele copiilor, au apelat la diferite persoane care le-au procurat documentele respective.

Aceştia aveau nevoie de acordul celuilalt părinte pentru a ieşi cu minorul din ţară şi au motivat că nu ştiau despre faptul că documentele astfel obţinute nu erau autentificate la notariat.

Polițiștii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, efectuează cercetări faţă de trei persoane, femei cu vârste cuprinse între 43 si 63 de ani, suspectate de falsificarea de înscrisuri oficiale.

Persoanele în cauză identificau şi racolau clienţi care aveau nevoie de astfel de documente, se prezentau cu calitate oficială şi le emiteau documente false, în schimbul unor sume de bani (între 150 şi 500 lei).

Poliţiştii de frontieră din cadrul aeroportului au efectuat şapte percheziţii domiciliare la mai multe locaţii de pe raza municipiului Bucureşti, judeţului Călăraşi şi judeţul Ilfov.

În urma acestor activităţi au fost depistate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor mai multe documente false, matriţe pentru ştampile, laptop-uri, instrumente de stocare externe, telefoane mobile, sume de bani (ridicate în vederea recuperării prejudiciilor).

Cetăţenii români minori pot călători în străinătate în baza documentului de călătorie individual valabil – pașaport sau carte de identitate (minori peste 14 ani) numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali. Prin reprezentant legal se înțelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligațiile părintești față de minor. *art. 2 alin. (2) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare.

Condițiile de ieșire din țară pentru cetățenii români minori le puteți citi aici: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-conditii-de-iesire-din-tara-pentru-cetatenii-romani-minori-59.html?fbclid=IwAR1-gTchgLb5Y4oRzGk_1e5of5mFaatyXHgPVJoT3COoMCWheTRY5c38nCw

DISTRIBUIE