joi, 9 februarie 2023
Informația fără granițe


Doi români, soț și soție, arestați în Spania. Exploatau muncitori în agricultură, mulți dintre ei conaționali

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 14 ianuarie 2021 Etichete: , , ,

Agenții de la Garda Civilă din Alicante, o provincie din sud-estul Spaniei, au arestat joi, 14 ianuarie 2021, doi cetățeni români, soț și soție, acuzați de exploatarea prin muncă a nouă lucrători sezonieri care lucrau pe câmpurile agricole din comunitatea autonomă Valencia. Muncitorii exploatați, mulți dintre ei români și unii portughezi, erau constrânși să locuiască în condiții inumane într-un depozit deținut de cei doi soți români, informează publicația spaniolă Cope.

Lucrătorii sezonieri erau recrutați de cuplul român cu promisiunea unui salariu decent, dar după ce au început munca, i-au plătit numai cât să-și poată acoperi nevoile de bază. Exploatatorii, care lucrau și ei în agricultură, dar aveau în același timp și rol de intermediari între societatea agricolă și muncitori, aveau control deplin asupra salariilor acestora din urmă și îi șantajau pentru a accepta condițiile impuse.

Cei nouă muncitori sezonieri erau constrânși să lucreze zilnic pe câmpurile din Castellón, Valencia și Alicante, în funcție de cum le comandau cei doi soți să facă, și erau nevoiți să presteze munca în condiții care nu respectau toate prevederile legale din Comunitatea Valenciană. Mai rău, depozitul în care erau cazați nu avea apă curentă, iar muncitorii erau nevoiți să se spele în șanțurile din apropiere.

Depozitul în care muncitorii români și portughezi erau cazați.

Nici zilele de muncă înregistrate la Securitatea Socială pentru fiecare lucrător sezonier nu erau conforme cu realitatea, deși erau în concordanță cu producția, mai precizează sursa citată. În ceea ce privește salariul, diferența dintre retribuția pe care lucrătorii ar fi trebuit să o primească, în conformitate cu legea din Spania, și suma pe care o primeau în realitate, ar putea fi chiar și de 1.000 de euro, spun anchetatorii.

Agenții de la Garda Civilă au descoperit, de asemenea, că cei doi soți români și-au însușit și o parte din munca lucrătorilor exploatați, care erau plătiți în funcție de câte kilograme de fructe culegeau. În timpul zilei de lucru, muncitorii sezonieri recoltau 22 de kilograme de citrice în coșuri, fructele fiind depuse apoi în cutii care aveau capacitatea de numai 20 de kilograme. Exploatatorii își însușeau ei, astfel, cele două kilograme recoltate în plus și încasau banii pentru acestea.

O altă neregulă gravă depistată de anchetatori este aceea că, deși societatea pentru care lucrau asigura mijlocul de transport pentru transferul lucrătorilor de la locul de cazare până la locul de muncă, muncitorii sezonieri erau constrânși de cei doi soți români să alimenteze din banii lor cu combustibil autoutilitara cu care se deplasau la serviciu, amenințați fiind că vor fi concediați dacă nu fac asta. În acest fel, cei doi intermediari nu numai că au economisit combustibilul, dar au încasat și banii pe care societatea agricolă le dădea pentru transportul lucrătorilor.

Soții români au fost puși astfel sub arest, acuzați fiind de încălcarea drepturilor lucrătorilor și, după ce au ajuns în fața unui judecător, au fost eliberați apoi provizoriu, urmând să fie judecați în stare de libertate.