luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Două polițiste românce trimise în Spania pentru a ajuta la identificarea și capturarea infractorilor români

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 14 decembrie 2019

Inspectorul adjunct din Poliția Română, Livia Margareta Pescar și ofițerul specialist, Olimpia-Eva Constantin din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a Poliției Române au fost trimiși în Spania pentru a lucra în sezonul turistic 2019-202 alături de Poliția Națională spaniolă în scopul identificării și capturării infractorilor români. Operațiunea specială de colaborare are loc în cadrul unui acord dintre Spania și România pentru combaterea criminalității.

Potrivit unui comunicat de presă publicat vineri, 13 decembrie 2012, pe site-ul Ministerului pentru Politici Teritoriale și al Funcțiilor Publice din Spania, inspectorul adjunct Livia Margareta Pescar va colabora în acest sezon turistic cu Poliția Națională spaniolă din Maspalomas (Gran Canaria) și a avut deja o întâlnire de lucru cu delegatul Guvernului spaniol în Insulele Canare, Juan Salvador Leòn, pentru a da startul acestei colaborări. La această întâlnire au mai participat și consulul onorific al României în Insulele Canare, Alina Elena Ramaru, șeful Poliției Naționale din Insulele Canare, José María Moreno, și președintele Federației antreprenorilor în domeniul ospitalității și turismului din Las Palmas, José María Mañaricúa, care contribuie oferind cazare poliției române deplasate pe insulă.

- Continuarea după publicitate -

Livia Pescar în mijloc. Foto: www.mptfp.gob.es

„Încă un an și suntem la al patrulea din cadrul acestei colaborări, iar secția de poliție de pe insula noastră salută această inițiativă în strânsă colaborare cu Poliția Română, inițiativă care a dat în trecut un rezultat excelent în lupta împotriva criminalității din țările din Europa de est. Vorbim despre un eșantion necesar și benefic, și anume, cooperarea poliției din diferite țări, în special între statele membre ale Uniunii Europene ”, a declarat Juan Salvador León.

Inspectorul adjunct Livia Pescar, care are 13 ani de experiență în lupta împotriva criminalității organizate și a participat și la alte misiuni internaționale din țări precum Germania și Austria (în România lucrează în prezent la Brigada de Poliție Judiciară din Arad) este la al doilea an consecutiv în care colaborează cu Poliția Națională Spaniolă din Maspalomas pentru identificarea, localizarea și reținerea unor infractori care provin din România, dar și din alte state ale Europei de Est. Ea va fi prezentă la postul de poliție din localitatea spaniolă menționată mai sus până pe data de 30 martie a anului viitor.

- Continuarea după publicitate -

Pe de altă parte, ofițerul specialist, Olimpia-Eva Constantin, tot cu 13 ani de experiență profesională în combaterea criminalității și care lucrează în cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată din România, va fi prezentă la postul de poliție din Playa de Las Américas (Tenerife) până pe data de 31 martie 2020.

Polițista vorbește limba spaniolă pentru că a studiat timp de opt luni la sediul Institutului Cervantes din București și este la prima experiență de acest gen.

„Sunt încântată să trăiesc această experiență pentru prima dată; pentru mine este un schimb de experiențe foarte valoros în profesia mea”, a declarat ea pentru presa spaniolă, citată de eldia.es.

„Hoții din România fură pentru a trăi, nu pentru a face afaceri”, a mai declarat ea pentru sursa citată.

Olimpia-Eva Constantin în dreapta. Foto: eldia.es

- Continuarea după publicitate -