vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


După 10 ani de sacrificii în străinătate, o familie de români cu 3 copii s-a întors în țară și a pierdut tot ce avea într-un incendiu

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 8 octombrie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Zece ani de sacrificii printre străini și un vis împlinit după tot acest timp, acela de a avea o casă în satul natal la care să se întoarcă la un moment dat, s-au transformat în scrum în mai puțin de o oră pentru Irina și Răzvan Ioniță, doi tineri soți care au trei copii și care trec prin momente dramatice în aceste zile. Conaționalii noștri au fost, de asemenea, la un pas de moarte, în urma unui incendiu care le-a mistuit casa și tot ce au adunat în viața lor, de la bunuri de valoare și până la amintiri prețioase sub formă de fotografii și înregistrări video de la nuntă, botezuri și alte evenimente importante din viața lor.

Răzvan și Irina s-au cunoscut când ea avea doar 16 ani, iar el tocmai trecuse de vârsta majoratului și în 14 ani au reușit să facă ceea ce mulți nu reușesc să facă nici într-o viață întreagă: au întemeiat o familie, au adus pe lume și au crescut 3 copii frumoși și au construit o casă în satul lor natal, Scopoșeni, comuna Horlești din județul Iași. Visul cel mai mare a familiei Ioniță era tocmai acea casă, pe care o vedeau mai mult în fotografii decât în persoană, deoarece pentru a construi-o au fost nevoiți să muncească timp de 10 ani în Spania.

- Continuarea după publicitate -

Răzvan și Irina Ioniță

Cei doi soți români au trăit în ultimii zece ani în orașul spaniol Bilbao din comunitatea autonomă Țara Bascilor, iar Irina lucra acolo ca ospătar, în timp ce Răzvan lucra în curierat. Dar pandemia care a lovit întreaga lume în acest an, Spania fiind una dintre cele mai afectate țări, i-a lăsat pe compatrioții noștri fără locurile de muncă pe care le aveau în Spania și, în urmă cu două luni, au decis să se întoarcă definitiv în țară și să o ia de la capăt. De bine, de rău, în România aveau o casă, nu erau nevoiți să plătească chirie și aveau și câțiva bănuți puși deoparte pentru zile negre. Mai rămânea doar să găsească un loc de muncă, ceea ce nu e deloc ușor, având în vedere criza cu care ne confruntăm în prezent.

„Am trimis cereri (de angajare – n.r.) peste tot, dar nu ne-a răspuns nimeni până acum”, ne-a declarat la telefon Răzvan.

- Continuarea după publicitate -

Viața este deja destul de grea în această perioadă pentru toți, nu numai pentru familia Ioniță, dar să vezi cum toată munca depusă în mai bine de 10 ani este mistuită de flăcări e și mai greu, mai ales când nu ai nici un loc de muncă, și nici altă casă unde să stai. Din nefericire, exact asta s-a întâmplat în cazul acestei familii care trece acum printr-o dramă de neimaginat pentru mulți dintre noi după ce, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, un incendiu le-a distrus casa și tot ce avea în ea.

Casa familiei Ioniță în flăcări

Mai mult, cei doi soți și cei trei copii ai lor, în vârstă de 3, 6 și 8 ani, au fost la un pas de a deveni victimele incendiului, dacă nu i-ar fi salvat un vecin care a văzut, din pură întâmplare, că le-a luat foc casa.

„Așa a fost făcut să se întâmple. Sâmbătă eu am fost la un concurs de pescuit și am ajuns acasă în jurul orei 19:00. Pentru că eram obosit, m-am pus la somn. Pe la ora 3 dimineața, m-am trezit pentru că organismul meu își primise energia de care avea nevoie. Stăteam pe terasa din curtea mea și deodată am auzit niște pocnituri care veneau din zona casei lor. Când m-am îndreptat să văd ce se întâmplă, am văzut că o bucată de acoperiș era în flăcări. Am mers, i-am scos din casă, Irina a sunat la 112. În câteva minute am scos furtunul de apă din curtea mea și am încercat să sting flăcările, dar, din păcate, se extindeau mult prea repede ca să putem face față”, a declarat pentru BZI.ro, Ciprian Galic, vecinul care a salvat viața familiei Ioniță.

Irina și Răzvan Ioniță lângă ceea ce a mai rămas din casa lor

- Continuarea după publicitate -

Din cele relatate de familia Ioniță, incendiul a fost provocat de o problemă la instalația electrică a casei, iar pompierii au sosit abia după 45 de minute, timp în care Răzvan și Irina au fost nevoiți să privească neputincioși, cu copiii în brațe, cum toată munca lor se transformă în cenușă.

„Am reușit să scot din casă doar copiii și actele, de restul s-a ales praful. Nu mai avem nimic. Toate electrocasnicele, toate hainele copiilor, rechizitele pentru școală, pozele noastre de la nuntă, amintirile noastre au fost arse! Abia mă pot ține pe picioare, iar copiii sunt în stare de șoc. Am rămas doar cu hainele de pe noi. Mai aveam 1.000 de euro puși deoparte pentru zilele negre și au ars și ultimii bănuți. Acum stăm la un vecin și venim zilnic la căsuța noastră să strângem ce a mai rămas pe aici. Am pierdut totul, totul! Niciodată nu vom mai avea ceea ce am avut!”, a spus plângând Irina.

Irina și Răzvan privind neputincioși la munca lor transformată în cenușă

Irina are acum 30 de ani, iar Răzvan 32 de ani. Sunt tineri încă, o vor lua de la capăt și vor încerca să construiască o nouă casă, dar fără un loc de muncă și cu trei copii mici de crescut, nu se știe când sau dacă vor mai reuși. În ajutorul lor au sărit imediat atât rudele lor, cât și vecinii și au pus mână de la mână pentru a ajuta fiecare cu cât a putut. Casa, însă, așa cum se poate vedea din fotografii și din video de mai jos, a fost arsă complet, iar materialele de construcție nu sunt ieftine deloc. În plus, copiii trebuie să meargă la școală și nici haine nu mai au, nu mai vorbim de rechizite școlare și cărți, care au ars împreună cu hainele în incendiu.

Ceea ce a mai rămas din casa conaționalilor noștri

- Continuarea după publicitate -

Cine dorește să-i ajute cu ceva și are posibilitatea să se deplaseze la fața locului, poate să meargă direct la casa lor de pe strada Crângul Meilor nr. 14, satul Scopoșeni pentru a vedea cu proprii ochi situația prin care trece familia Ioniță acum și pentru a dona cât și ce poate. Cine nu se poate deplasa până acolo, în special românii din străinătate care știu cu câte sacrificii se construiește viitorul unei familii printre străini, poate dona prin transfer bancar folosind codul IBAN de mai jos. Doritorii îl pot contacta, de asemenea, pe Răzvan Ioniță și prin telefon la numărul: 0763841991.

Cod IBAN: RO21BRDE240SV50712112400

Titular: Răzvan Iulian Ioniță