miercuri, 29 martie 2023
Informația fără granițe


Euronews: Imigranții dau viață Spaniei pustii

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 14 august 2020 Etichete: , , , , ,

Peisaje aproape deșertice, este imaginea descrisă de Euronews, referitor la teritoriul cunoscut sub numele de Spania. În unele dintre aceste locuri, densitatea populației este mai mică decât în Laponia.

Un oraș ascuns în spatele câmpiilor provinciei Guadalajara adăpostește o zonă rezidențială foarte specială în care locuiesc oameni dintr-un număr mare de naționalități, de la italieni la coreeni, polonezi sau ucrainieni. Prețul accesibil al locuințelor a determinat-o și pe românca noastră, Genoveva Merticariu, să aleagă acest loc.

Genoveva Merticariu, o româncă stabilită în Torre del Burgo, Spania. Sursa: video Euronews

„Ori de câte ori avem parte de o petrecere sau orice, suntem întotdeauna împreună. Eu sunt mereu alături de vecinii din Camerun, facem întotdeauna grătar, stăm împreună, vorbim”, povestește Genoveva pentru sursa citată.

În ciuda diferențelor culturale, toți oamenii intervievați au ținut să sublinieze buna coexistență, chiar și alături de spanioli. Flor este din Camerun și s-a mutat cu fratele ei acum trei ani.

„Cunosc o femeie spaniolă care mă numește fiica ei și eu pe ea, mama mea, iar ea m-a învățat să vorbesc limba spaniolă; este o persoană cu adevărat bună. Din ce am văzut, spaniolii sunt oameni foarte buni”, precizează Flor Chelwa, o imigrantă din Camerun.

Străzile din Torre del Burgo, unde locuiesc aproximativ șase sute de oameni, sunt de obicei goale. Localnicii le sunt recunoscători imigranților pentru contribuțiile aduse de aceștia.

„Dau viață orașului, știi la ce mă refer”, spune un vecin.

Altă persoană susține: „Suntem fericiți să vedem oameni, mai ales când vedem copiii chinezi, negri, încântați că sunt aici”.

Dar nu este ușor. Părinții sunt aproape toți simpli muncitori și mulți dintre adolescenți nu reușesc să studieze.

„Problema – spune José Carlos Moreno, primarul orașului Torre del Burgo – este că dacă tu mergi la școală, te întorci aici și nu ai pe nimeni care să te ajute să îți faci temele. Eșecul școlar este garantat, indiferent din ce punct de vedere îl privim”.

Primarul din Torre del Burgo solicită sprijin autorităților regionale pentru a se asigura că noile generații au șanse mai bune pentru a studia.

În diferite părți ale Spaniei există inițiative pentru repopularea zonelor nelocuite cu imigranți, acest loc fiind un exemplu bun, fiindcă la începutul anului a fost orașul cu cel mai mare număr de străini din întreaga țară.