miercuri, 29 martie 2023
Informația fără granițe


Franța va redeschide granița cu UK începând din această noapte, dar numai pentru persoanele care prezintă un test COVID negativ

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 22 decembrie 2020 Etichete: , , , , , ,

Autoritățile franceze au anunțat în această seară că vor redeschide granița cu Marea Britanie începând de miercuri, 23 decembrie 2020, dar numai pentru cetățenii francezi, persoanele care locuiesc în Franța, cetățenii UE și persoanele care se deplasează din motive întemeiate, conform unui comunicat de presă transmis redacției noastre de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Între timp, mii de șoferi de TIR, care la începutul pandemiei erau considerați „eroi” pentru că se expuneau riscului de a se infecta cu virusul pentru a transporta alimente și alte bunuri de primă necesitate, sunt blocați de 48 de ore în diferite zone de la granița dintre Marea Britanie și Franța și riscă să mai stea alte 24 de ore în aceeași situație.

„Ministerul Afacerilor Externe semnalează adoptarea de către autoritățile franceze a deciziei de a permite începând cu data de 23 decembrie a.c., ora 00.01 (ora Franței) deblocarea circulației dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord către Republica Franceză. Potrivit informațiilor transmise public de către Guvernul francez în această seară, va fi permisă deplasarea dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord către Republica Franceză sau în vederea tranzitării Republicii Franceze, pentru cetățenii francezi și cetățenii Uniunii Europene, inclusiv cei români, precum și pentru cetățenii britanici sau din țări terțe care au reședința în Franța, în Uniunea Europeană sau în alte state europene. Persoanele din categoriile sus-menționate au obligația de a prezenta un test negativ pentru infecția cu  COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării. Toți călătorii au obligația de a prezenta companiei aeriene, maritime sau feroviare un document eliberat de un laborator medical care să ateste rezultatul negativ al testului pentru COVID-19. Sunt acceptate atât testele PCR, cât și cele antigen care sunt sensibile la noua tulpină a coronavirusului. Lista testelor antigen acceptate urmează să fie publicată de Ministerul francez al Solidarității și Sănătății. Aceste reglementări rămân în vigoare până cel puțin pe 6 ianuarie 2021, sub rezerva unei posibile reevaluări la nivel bilateral sau european”, se arată în comunicatul MAE.

În ceea ce privește reluarea transportului rutier de mărfuri, însă, condițiile urmează să fie comunicate de autoritățile franceze în cel mai scurt timp, mai precizează instituția română.

„Măsurile anunțate de autoritățile franceze survin inclusiv în urma demersurilor active ale Ministerului Afacerilor Externe pe lângă partea franceză și răspund totodată Recomandării publicate astăzi de către Comisia Europeană privind o abordare coordonată a călătoriilor şi transportului ca răspuns la situația creată de identificarea noii tulpini a virusului SARS-CoV-2 observată în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Această Recomandare pledează pentru facilitarea călătoriilor esențiale și tranzitului de pasageri, pentru evitarea blocării lanțurilor de aprovizionare cu bunuri, precum şi pentru măsuri de natură preventivă pentru a împiedica propagarea noii tulpini a virusului pe teritoriul UE. Ministerul Afacerilor Externe, în strânsă coordonare cu celelalte ministere cu responsabilități relevante, va continua să urmărească evoluțiile în privința gestiunii pandemiei de COVID-19 şi să informeze cu celeritate asupra oricăror măsuri formulate în raport cu aceste evoluții”, a mai adăugat MAE în comunicat.

Între timp, autoritățile britanice îndeamnă transportatorii să nu meargă în comitatul Kent, unde sunt blocate mii de camioane.

„Vom reveni cu o actualizare pentru transportatori mai târziu, în această seară, dar aceștia NU trebuie să se deplaseze spre Kent”, a scris pe Twitter ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps.

Șoferii de camioane se confruntă, așadar, cu perspectiva unei a treia nopți de dormit în cabinele TIR-urilor care sunt parcate în afara orașului Dover, pe autostrada M20, care a fost închisă de duminică seara. Peste 3.000 de camioane sunt blocate la această oră în comitatul Kent din sud-estul Angliei, informează BBC.