marți, 28 martie 2023
Informația fără granițe


Germania: Cuplu arestat pentru exploatarea mai multor români cărora le închiria locuințe mizerabile la prețuri exagerate

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 27 august 2020 Etichete: , ,

Doi cetățeni germani din localitatea Offenbach, soț și soție în vârstă de 45 de ani amândoi, au fost puși sub arest miercuri, 26 august 2020, de către Parchetul din districtul Darmstadt, în urma unei anchete care a durat mai bine de doi ani și care viza exploatarea de către cei doi arestați a mai multor lucrători români și bulgari cărora le închiriau apartamentele deținute la prețuri exagerate, dar în condiții mizerabile. Până la această dată, anchetatorii au constatat 40 de astfel de cazuri de exploatare din partea cuplului german, uneori fiind folosită chiar și violența fizică asupra unor chiriași pentru a colecta banii pe chirie.

„În timpul unei operațiuni de percheziție efectuată miercuri dimineața la Offenbach și Eschborn, Departamentul de Anchetă Penală a pus sub arest provizoriu un cuplu de 45 de ani și a depus dovezi ample împotriva acuzaților (…) De peste doi ani, Parchetul Darmstadt și Biroul Comisarului pentru Fraude investighează asupra acestui cuplu care deține mai multe proprietăți în Offenbach, fiind suspectat de uzurpare comercială și falsificare de documente. Aceste locuințe aveau scopul de a fi închiriate muncitorilor necalificați din Bulgaria și România la prețuri exorbitante”, informează printr-un comunicat de presă, Andrea Ackerman, purtătorul de cuvânt al Poliției din Offenbach.

„Aceste proprietăți rezidențiale, unde principalele victime care locuiau în ele nu erau vorbitoare de limba germană, aveau doar un loc de dormit și se aflau într-o stare jalnică. Din constatările anterioare rezultă că suspecții au profitat de lipsa de experiență în negocieri și de deficitele lingvistice ale persoanelor înșelate și le-au presat pentru a colecta de la acestea chirii excesive. Se presupune, de asemenea, că bărbatul de 45 de ani a intimidat mai mulți chiriași prin intermediul violenței fizice”, se mai arată în comunicat.

Polițiștii germani precizează, de asemenea, că cei doi proprietari ai locuințelor au introdus detalii false în contractele de închiriere pentru a ascunde condițiile reale în care acestea erau închiriate de cetățenii români și bulgari. Mai mult, cuplul german făcea presiuni asupra chiriașilor în așa fel încât aceștia să nu depună cerere pentru obținerea anumitor subvenții, precum cele pentru cheltuielile la gaz și curent electric.

În urma percheziției efectuate de anchetatori au fost confiscate contractele de închiriere, precum și un laptop, din posesia cetățenilor germani. Autoritățile locale continuă ancheta pentru a stabili cu exactitate prejudiciile aduse de acuzați atât cetățenilor români și bulgari, cât și statului german.

Foto articol: 123RF/Matyas Rehak