miercuri, 4 octombrie 2023
Informația fără granițe


Germania: Muncitori români și moldoveni exploatați ani la rând de o familie de origine turcă

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 18 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Autoritățile germane au deschis o anchetă în care sunt vizate 32 de persoane pentru evaziune fiscală, primirea de plăți frauduloase de ajutoare sociale, reținerea și delapidarea salariilor, precum și trafic de persoane și muncă forțată, se arată într-un comunicat de presă comun al Parchetului Public din Aachen și al Biroului de Poliție Penală de Stat din Renania de Nord-Westfalia.

Potrivit celor relatate în comunicat, o grupare compusă din 32 de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 47 de ani a ajuns în vizorul forțelor de ordine, 7 dintre acestea fiind puse sub arest în urma perchezițiilor efectuate în 48 de locații din Düren, Köln, Hückeswagen, Datteln, Bergisch Gladbach, Bergheim, Aachen și Hessen. Gruparea era condusă de un bărbat de origine turcă în vârstă de 47 de ani care, prin intermediul mai multor firme de demolare din Germania, a generat venituri de ordinul milioanelor de euro în numai șase ani. Patru dintre persoanele arestate fac parte din familia bărbatului turc care conducea gruparea.

Familia turcă și complicii acesteia se pare că recrutau muncitori din Europa de Est, în special din România și Republica Moldova, pe care-i exploatau prin muncă în firmele gestionate de gruparea infracțională. Anchetatorii au constatat că lucrătorii erau plătiți cu mai puțin de cinci euro pe oră și, majoritatea dintre aceștia, nu erau înregistrați la agenția de securitate socială sau la autoritățile fiscale.

Mai mult, bărbatul turc și membrii familiei sale au încasat șomajul și ajutoarele sociale destinate muncitorilor, în valoare de zeci de mii de euro, timp de mai bine de cinci ani, se mai arată în comunicat. Cu banii încasați, șeful grupării a cumpărat de asemenea diverse bunuri imobiliare în orașul Düren pe care le-a închiriat apoi lucrătorilor exploatați.

În cursul perchezițiilor efectuate de poliția din Düren, la care au participat peste 100 de ofițeri, s-au găsit zeci de mii de euro în numerar, aproximativ 10 kg de tutun, mai multe telefoane mobile, computere și un pistol cu electro-șocuri. Au fost puse de asemenea sub sechestru patru proprietăți imobiliare în valoare totală de 480.000 de euro și au fost confiscate trei autoturisme.

DISTRIBUIE