miercuri, 4 octombrie 2023
Informația fără granițe


Guvernul PNL a fost votat în Parlament. Ludovic Orban devine premierul României

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - luni, 4 noiembrie 2019 Etichete: , , , ,

Guvernul Ludovic Orban a trecut de votul Parlamentului. A primit 240 de voturi. PSD a boicotat ședința, în încercarea de a nu asigura cvorumul necesar votului. Nu au fost prezenți nici președinții celor două camere ale Parlamentului, iar ședința a fost condusă de senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Potrivit numărătorii realizate, din cei 465 de senatori și deputați, au fost prezenți la ședință un număr de 240. Numărul total de voturi exprimate: 240, niciun vot nu a fost invalidat. Toate cele 240 de voturi au fost „pentru” acordarea încrederii guvernului Orban.

„Vă mulțumesc și aveți încredere în noi”, au fost cuvintele lui Ludovic Orban după anunțarea rezultatului votului din plenul Parlamentului.

Președintele așteaptă publicarea deciziei Parlamentului în Monitorul Oficial și va anunța ulterior când va avea loc ceremonia de învestire.

Fostul premier, Viorica Dăncilă, a anunțat o conferință de presă la ora 18.

Ludovic Orban s-a născut la 25 mai 1963, în Brașov, într-o familie multietnică, tatăl său fiind de etnie maghiară, iar mama sa de origine română. Om politic și inginer de profesie, președinte al Partidului Național Liberal, Orban a îndeplinit funcția de ministru al transporturilor în Guvernul Tăriceanu, funcție pe care a îndeplinit-o până la încheierea mandatului acestui guvern, la 22 decembrie 2008.

- Continuarea după publicitate -

În urma congresului extraordinar al PNL din perioada 20-21 martie 2009 a fost ales prim-vicepreședinte al PNL. La congresul din 17 iunie 2017 a fost ales președinte al PNL, fiind votat de aproape 80% din delegații prezenți la congres. La data 15 octombrie 2019 Ludovic Orban a fost desemnat de Klaus Iohannis pentru funcția de prim ministru al României. La data de 4 noiembrie 2019 devine premierul României.

Acuzații de corupție

Direcția Națională Anticorupție a dispus urmărirea penală și controlul judiciar pe 60 de zile a lui Ludovic Orban, sub acuzația de folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite, la data de 11 aprilie 2016. Inculpatul Ludovic Orban ar fi cerut unui om de afaceri suma de 50.000 euro pentru a acoperi cheltuielile campaniei electorale aflată în desfășurare la momentul respectiv. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au achitat pe Ludovic Orban în luna ianuarie 2017, dar decizia nu este definitivă. În data 5 martie 2018 un complet de 5 judecători a respins apelul DNA și a menținut decizia de achitare dată anterior de către un alt complet de la Instanța supremă.

DISTRIBUIE