luni, 28 noiembrie 2022
Informația fără granițe


În amintirea lui Cosmin, tânăr român mort în Spania la numai 19 ani, după o grea suferință

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - duminică, 19 decembrie 2021 Etichete: , , , , ,

Consiliul Local al municipiului Les Borges Blanques din provincia Lleida, Catalonia, a organizat joi, 16 decembrie, evenimentul „Amintindu-ne de Cosmin”, pentru a aduce un omagiu tânărului de naționalitate română, Cosmin Ionescu, care în luna februarie a decedat la vârsta de numai 19 ani, după o lungă luptă împotriva cancerului. Biblioteca Marquès d’Olivart din localitate a inaugurat cu această ocazie o expoziție permanentă cu colecția Lego a lui Cosmin, relatează Segre.com.

Această expoziție de figurine Lego, care va rămâne expusă în Sala Copiilor a bibliotecii, este o donație a familiei lui Cosmin către municipalitate, astfel încât toți cei care au participat la eveniment, în special copiii, au putut cunoaște semnificația acestor piese pentru Cosmin. Tânărul a transformat tratamentul din spital într-un proces mai plăcut, datorită jocului de construcție Lego și programului „Legoterapie” de la Spitalul de Copii SJD Barcelona.

Cosmin a dorit să-și împărtășească experiența cu alți copii bolnavi de cancer după ce a participat, printre altele, la târgul de jocuri de modeling și strategie organizat în Les Borges Blanques, unde și-a făcut publice creațiile. Acum, figurile sale din piese Lego vor fi expuse din nou, pentru a oferi un exemplu tuturor copiilor ce vor admira în viitor creațiile sale.

„Cosmin nu a vrut să fie uitat și, în ultimele sale zile, m-a rugat să donez colecția sa de piese Lego primăriei. Aceste construcții au fost pentru el o modalitate de a uita boala și de a face tratamentele mai suportabile atunci când a fost în spital. Cea mai mare dorință a sa a fost să transmită celorlalți copii un mesaj de încurajare și dragoste pentru viață”, a explicat Elena, mama acestui minunat tânăr.

Inaugurarea expoziției de piese Lego, plasată în vitrine, a devenit un eveniment emoționant în care au fost proiectate videoclipuri și fotografii ale acestui tânăr care a a avut numeroase inițiative de solidaritate în municipiu. Expoziția împărtășește și o ultimă scrisoare a lui Cosmin în care își explică dragostea pentru legoterapie, tradusă în catalană, spaniolă și română.

„De la Cosmin am învățat că trebuie să fii puternic și să nu renunți niciodată. Și mă simt împăcată pentru că știu că a avut o viață plină. Până în ultima zi mi-a dăruit iubire, o iubire care ne-a lăsat-o moștenire tuturor”, a adăugat Elena, care le-a mulțumit vecinilor din Les Borges pentru sprijinul acordat în timpul suferinței fiului său. La evenimentul prezidat de primarul municipiului, Núria Palau, au participat toți prietenii lui Cosmin.

Trimite acest articol și prietenilor tăi