marți, 21 martie 2023
Informația fără granițe


Înșelăciune cu locuri de muncă în străinătate, peste 1.000 de oameni au fost păcăliți și li s-au folosit datele personale în alt scop

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 2 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 22 și 25 de ani, din municipiul Motru, județul Gorj, au reușit  să obțină datele cărților de identitate ale mai multor persoane, pe care le-au păcălit că le vor asigura locuri de muncă în Germania, şi au creat în numele acestora conturi pe platforme de jocuri de noroc. Pentru fiecare cont primeau un bonus de bun venit, care putea ajunge până la 1.200 de lei. Cei trei bărbați, care au reuşit să obţină în mod fraudulos aproximativ 1.000 de documente de identitate, au fost reținuți de polițiști.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a transmis, miercuri, că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, au desfăşurat o acţiune în cadrul unui dosar penal pentru fals informatic în formă continuată şi fals material în înscrisuri oficiale.

„Din cercetări a reieşit faptul că trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 22 şi 25 de ani, din municipiul Motru, judeţul Gorj, au pus în aplicare o schemă de obţinere a unor venituri de pe o platformă online de jocuri de noroc. Astfel, cei trei au postat anunţuri, în mediul online, că oferă locuri de muncă în Germania, pe această cale obţinând fotografii cu documentele de identitate ale persoanelor interesate. Ulterior, aceştia foloseau documentele de identitate, obţinute în mod fraudulos, pentru a deschide conturi de pariuri pe platforma online de jocuri de noroc respectivă, întrucât la deschiderea contului primeau un bonus de bun venit, în cuantum de până la 1.200 de lei. Bărbaţii jucau suma de bani până la un anumit moment, când reuşeau să obţină câştiguri importante din aceste bonusuri”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Autoritățile au efectuat marți, 1 noiembrie, cinci percheziţii, dintre care patru în Motru şi una în municipiul Constanţa, fiind găsite mai multe telefoane, laptopuri cu care cei trei săvârşeau infracţiunile.

La finalizarea cercetărilor, polițiștii de combatere a criminalității organizate au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, a celor 3 bărbați, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, în vederea dispunerii măsurilor legale care se impun.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română, precum și de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, al Poliției municipiului Motru, al Inspectoratului de Jandarmi Județean Gorj și al Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța.